Datum:

22.01.2014. 22:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3376 pregleda

Prvi slučaj kažnjavanja vozača od strane policije zbog nošenja Google naočara tokom vožnje dospeo je do suda za prekršaje u San Dijegu. Sudija je zaključio je da ne postoji dokaz da su naočare korišćene u vožnji i naložio da se izrečena kazna poništi.

Krajem oktobra preneli smo vest o Sesiliji Abadi, koju je u Kaliforniji zaustavila saobraćajna patrola na autoputu zbog prekoračenja brzine. Međutim, pored kazne za prebrzu vožnju, policajac ju je kaznio i zbog toga što je tokom vožnje nosila Google naočare, iako je ona negirala da ih je u tome trenutku koristila.

Čitav slučaj stekao je veliki publicitet u medijima, s obzirom da je to prvi dokumentovan slučaj da je nekom vozaču napisana kazna zbog Google naočara. Smatrajući da je nepravedno kažnjena, Sesilija Abadi je na sudu negirala krivicu, a sudija je na kraju presudio u njenu korist.

“Nije bilo dovoljno dokaza da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da su naočari, koje sadrže mali transparentni displej iznad desnog oka, bile ‘uključene’ i korišćene za vreme vožnje, kako je tvrdio saobraćajac”, kaže se u obrazloženju suda.

Biće interesantno videti kako će se ovaj slučaj i njegov ishod odraziti na eventualne buduće pokušaje kažnjavanja vozača zbog nošenja Google naočara u vožnji, i na osnovu čega će policijski službenici utvrđivati da li su naočari u funkciji ili ne.

CNN navodi da oslobađajuća presuda ne znači da policajci neće i dalje zaustavljati vozače koji nose ove naočare u vožnji. Da li će nekom od njih biti napisna kazna ili ne, zavisiće od individualne procene policijskog službenika na licu mesta, a da li će sudija potvrditi kaznu, takođe će zavisiti od slučaja do slučaja.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju sud odbacio i drugu kaznu koju je Abadi zaradila zbog prebrze vožnje. Naime, ekspert koji je trebalo da svedoči o tome da li je policijski uređaj za merenje brzine bio pravilno kalibrisan, nije se pojavio na ročištu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)