Datum:

16.03.2014. 11:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4406 pregleda

Tim studenata iz Beograda predstavio je na sajmu automobila unapređen bolid – Drumska strela, sa kojim su se 2013. takmičili na najprestižnijem studentskom inženjerskom takmičenju sa preko 500 timova iz celog sveta. Oni su na ovogodišnjem sajmu pozvali ljude dobre volje da finansijski pomognu taj naučni projekat i konstruisanje nove Strele za 2014.

Studenti su prvu verziju Strele iz 2012. godine unapredili i ojačali, pa je Strela 2013 olakšana za nešto manje od 50 kilograma i sada je teška 266 kg i ima 85 konjskih snaga. Ovaj bolid može da postigne brzinu od skoro 150 kilometara na čas.

“Interesantno je da to vozilo može maksimalnu brzinu da dostigne za oko sedam sekundi odnosno do 100 km/h stiže za malo manje od četiri sekunde”, izjavio je zamenik vođe tima, student Aleksandar Radenković.

Prvo vozilo je imalo 63 konjske snage i moglo je da razvije maksimalnu brzinu od 120 km/h, a bilo je teško oko 300 kilograma. Oba vozila su projektovali i napravili sami studenti, a samo je motor preuzet od Yamahe.

U projekat su uključeni studenti sa više fakulteta Univerziteta u Beogadu – Mašinskog, Elektrotehničkog, Organizacionih nauka i Ekonomskog.

Reč je o takmičenju u oblasti tehničkih nauka s ciljem da se napravi jednosedno takmičarsko vozilo po zadatim pravilima Organizacije automobilskih inženjera.

“Za ovu sezonu planirali smo da učestvujemo na tri takmičenja u Evropi – u Češkoj, Austriji i Italiji. Nadamo se da ćemo ove sezone uspeti da izradimo i istestiramo novo vozilo, odnosno treću Strelu za 2014. godinu”, rekao je Radenković dodajući da se studenti sami snalaze za finansije i da tu imaju najviše problema. Izrada Strele 2013. je koštala oko 30.000 evra.

Takmičenje je podeljeno u dve discipline: u jednoj studenti brane inženjerski pristup izrade samog vozila, dok u drugom delu isprobavaju svoje vozilo – brzinu, ubrzanje i druge karakteristike u vožnji.

“Pozivamo sve ljude dobre volje, koji su u mogućnosti, da na bilo koji način pomognu ovom projektu, jer na ovaj način pomažemo mladim studentima da razviju svoje inženjerske sposobnosti”, rekao je Radenković.

On je istakao da je ovo jedan od načina da studenti unapređuju znanja iz tehničkih nauka stečena na fakultetima.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)