Datum:

26.02.2011. 17:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 5904 pregleda

Električni automobili se kotiraju kao “nulta emisija”, ali ukupno zagađenje koje generišu, može biti skoro isto kao ono koje stvara konvencionalni automobil na dizel pogon, rezultati su istraživanja “Vič” magazina.

Automobili na struju su generalno mnogo skuplji od običnih automobila, a mnogo jeftiniji za vožnju, a stvoreni su prvenstveno da bi smanjili količinu štetnih gasova.

Količina ugljen-dioksida, koji ekolozi optužuju za globalno zagrevanje, stvorena za generisanje električne energije za napajanje automobila, može biti isto toliko velika kao i količina koju izbacuje konvencionalni automobil sa pogonom na dizel gorivo.

Do ovog zaključka se došlo nakon testiranja Micubiši MiEVsuper-mini automobila na struju, a zatim je britanski magazin “Vič” sproveo istraživanje na tri najpopularnija elekrična automobila u Velikoj Britaniji.

Električni automobil Smart Fortwo košta 24.500 evra, a proizvede 84 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, dok Smart Fortwo na dizel pogon, košta 11 hiljada evra, a emituje 103 grama ugljen-dioksida.

Izvor: Blic

1 komentar
  1. Boki

    Jeste dobar argumenat, ali sta ako se malo mucne glavom, pa ljudi napokon pocnu da koriste prirodu za generisanje struje, kao sto su vetar i sunce?
    Da li i na taj nacin generisana struja zagadjuje okolinu stetnim gasovima? Ja ne bih rekao!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)