Datum:

07.03.2017. 16:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Zbog “zaokruživanja”, domaći vozači daju više novca na pojedinim naplatnim rampama poput Preševa i Takova. Kada plaćaju u dinarima obračunava im se kurs evra iz novembra 2014.

Na naplatnoj rampi u Preševu putarina je jeftinija za strance! Domaći vozači za prolaz moraju da izdvoje 80 dinara, dok je za vozila iz inostranstva ceh 50 centi, ali po kursu od pre oko dve i po godine, što je nešto više od 60 dinara. 

Na sajtu “Puteva Srbije” piše da su trenutne cene putarine usklađene sa kursom Narodne banke Srbije, koji je važio još 13. novembra 2014. U pitanju je srednji kurs od 120,5 dinara za evro.

– Usklađivanje deviznog cenovnika putarine obavlja se pri promeni zvaničnog srednjeg kursa evra za plus ili minus tri odsto – kažu u “Putevima”. – Poslednja ovakva promena kursa bila je 13. novembra 2014. godine, pa se cene putarine obračunavaju po kursu od navedenog datuma.

Cene putarine za domaća i strana vozila izjednačene su 2009. godine, jer su pre toga šoferi koji nisu iz naše zemlje naknadu za korišćenje puta plaćali mnogo više. Praktično je, međutim, nemoguće da cifre budu apsolutno jednake, zbog različitih valuta. Tako ispada da zbog “zaokruživanja” domaći vozači plaćaju skuplje na kraćim relacijama, dok na dužim trasama stranci moraju da izdvoje više novca.

– Obračun cena putarine obavlja se u skladu sa Pravilnikom o plaćanju posebne naknade za upotrebu državnih puteva u Republici Srbiji iz 2014. godine – objašnjavaju u “Putevima Srbije”. – Po članu 4 ovog pravilnika sve cene od 0,01 do 0,24 evra zaokružuju se na niži broj, od 0,25 do 0,74 na 0,50, a od 0,75 do 0,99 na viši broj.

U slučaju Preševa 80 dinara je manje od 0,75 evra i zbog toga se cena naknade zaokružuje na 50 centi. U “Putevima” napominju da se prilikom naplate putarine u dinarima zaokruživanje radi na 10 dinara, što predstavlja i najnižu cenu putarine, koliko plaćaju oni koji se sa auto-puta isključuju u Vrčinu ili kod “Tranšpeda”. Prilikom naplate putarine u evrima, cene se zaokružuju na 0,50 evra, što je istovremeno i najniža cena bez obzira na relaciju.

U “Putevima” tvrde da se učesnicima u saobraćaju kusur vraća u istoj valuti u kojoj se i obavlja naplata putarine, pa samim tim ne postoji potreba preračunavanja kursa. 

Besplatno

Stanovnici Preševa koji putuju ka Makedoniji “pošteđeni” su plaćanja putarine. Naplatna rampa postavljena je ispred ulaza u ovu opštinu, tako da oni auto-put mogu da koriste besplatno.

Nema izbora

Slična situacija je i na naplatnim rampama Takovo i Preljina. Stanovnici Srbije na njima plaćaju 70 i 140 dinara, a stranci 50 centi i jedan evro. Vlasnici vozila domaćih registracionih oznaka nemaju mogućnost izbora, već putarinu plaćaju isključivo u dinarima.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)