Datum:

12.07.2017. 10:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Štrajk u kragujevačkoj fabrici “Fijat-Krajsler automobili Srbija” se nastavlja do ispunjenja zahteva radnika postavljenih pre desetak dana kada su počeli prvi jednodnevni štrajkovi upozorenja. U ponedeljak su, naime, radnici obe smene ove fabrike odlučili da podrže odluku rukovodstva svojih sindikata, donesenu u nedelju uveče, iako je u međuvremenu premijerka Ana Brnabić apelovala na njih da prekinu štrajk makar na sat vremena i omoguće joj da organizuje sastanak sa poslovodstvom “Fijata” čija je politika poznata svuda u svetu gde torinski gigant ima fabrike, da “nema pregovora dok štrajk traje”.

Apel premijerke je podržao i predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ali ni to nije pokolebalo radnike.

– Mi smo usvojili apel premijerke Brnabić i tu ništa nije sporno, ali mi tražimo pisanu garanciju poslodavca da će prihvatiti naša četiri zahteva iznesena prvih dana štrajka – kaže predsednik štrajkačkog odbora FCA Srbija Zoran Marković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak je, da podsetimo, pozvala radnike “Fijata”, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, “Fijat” i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabićeva je poručila radnicima da im garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u Vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva “Fijata”.

– Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, “Fijat” je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svakog dana gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje – istakla je Brnabićeva.

Međutim, radnici kažu.

– Mi nismo ni započeli štrajk da bismo se izborili za pregovore. Nije to bio cilj štrajka – kaže Jugoslav Ristić, predsednik SSS Kragujevca. – Mi od poslodavca očekujemo da nam da ponudu na naša četiri zahteva počevši od povećanja plata na 50.000 bruto do boljih uslova rada.

Poštovati kolektivni ugovor

Brnabićeva je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, a da su radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

– Nama će sutra biti veoma teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radnici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi – rekla je Brnabićeva.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)