Datum:

06.07.2017. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Insistiramo da se kompanija “Fijat” ponaša u maniru svetske kompanije i konačno otpočne pregovore sa radnicima koji štrajkuju. To je danas poručeno poslovodstvu koje ni nakon šest dana generalnog štrajka ne odgovara na pozive štrajkačkog odbora da se pregovara o radničkim zahtevima.

Radnici štrajkuju, proizvodnja stoji, ugrožene su i kooperantske firme FCA, ali odgovora od poslovodstva još nema.

– Ista meta, isto odstojanje – kaže Zoran Marković,predsednik štrajkačkog odbora. On podseća na to da poslovodstvo krši i zakon, i da je odavno dobilo nalog inspekcije rada da se počne sa pregovorima ali se, ponovo, ne oglašavaju.

Radnike su danas posetili čelnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije kao i UGS “Nezavisnost”. Oni su podržali radničke zahteve i osudili ponašanje poslovodstva FCA. Takođe, izrečeni su i podaci da menadžeri u kragujevačkoj fabrici zarađuju po 1.500 evra, dok je plata radnika oko 230 evra.

U štrajkačkom odboru kažu da se zbog ignorantskog stava poslovodstva problemi samo uvećavaju, trpe i kooperanti. Radnici za to prozivaju šefove. Inače, dnevno je sa traka silazilo po 440 automobila u dve smene, a već šest dana trake stoje. Oni kažu da ne znaju da li je stala i isporuka automobila, kao i šta se dešava sa već naručenim poslovima.

– I mi se pitamo šta se u toj oblasti dešava, mi stalno ističemo da smo spremni da pregovaramo i želimo da se štrajk što pre okonča. Na potezu je poslovodstvo – kaže Zoran Marković.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da su zaposleni u kragujevačkom “Fijatu” izuzetno malo plaćeni i da su njihove plate u visini, kako je rekao, cene jednog i po ručka u Italiji. Orbović je novinarima u Jagodini rekao i da ih pritom poslodavac tera da rade na više radnih mesta. – Država radi na tome da dođe do više radnih mesta, do većeg broja zaposlenih ali su ta radna mesta sa izuzetno niskim platama i izazivaju veliko nezadovoljstvo – rekao je Orbavić i ocenio je da je ponašanje rukovodstva “Fijata” neprihvatljivo i uvredljivo za radnike u Kragujevcu. Orbović očekuje da će se već do 15. septembra znati kolika će biti minimalna cena rada za narednu godinu.

Novi model u septembru

Kako je “Novostima” danas rečeno u prodajnim salonima “Fijata”, i dalje se primaju uplate za model “fijat 500L”. Isporuka “starog” modela ide bez čekanja, jer ih ima još na lageru, dok se za novi model “fijat 500L” primaju uplate uz napomenu da je isporuka u septembru, kako je i bilo planirano pre štrajka. Razlog je kolektivni godišnji odmor u avgustu, čuveni italijanski “feragosto”, kad fabrika u Kragujevcu ionako ne bi radila.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)