Datum:

19.06.2011. 11:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3319 pregleda

Posle vladavine benzinaca, „Mercedesovi“ inženjeri za poglavara Katoličke crkve pripremaju prvi automobil koji će koristiti i električni pogon. Premijera prvog hibridnog „papomobila“ trebalo bi da bude već u septembru tokom papine posete Nemačkoj.

Nemački proizvođač automobila „Mercedes-Benc” pravi hibridni „papomobil” koji bi trebalo da bude spreman za septembarsku posetu pape Benedikta Šesnaestog Nemačkoj.

Kako prenosi nemački nedeljnik Virtšaftsvohe, „papomobil” je osmišljen po „Mercedesovom” modelu terenskog vozila „klase M” ali ima hibridni pogon.

Njegova električna litijum-jonska punjiva baterija omogućuje vozilu da pređe 30 kilometara bez zagađivanja vazduha.

Papa, ipak, ne može da koristi vozilo koje bi bilo isključivo na električni pogon jer, u slučaju atentata, papomobil mora velikom brzinom da napusti mesto događaja.

„Mercedes” više od 80 godina snabdeva Vatikan vozilima i izrada novog automobila za papu samo je nastavak saradnje.

Guverner Vatikana, kardinal Đovani Lajolo, rekao je krajem 2010. godine da je papa Benedikt Šesnaesti „spreman da koristi električni ‘papomobil'”.

„Ako mu ponude efikasan i bezbedan ‘papomobil’ razumnih dimenzija, zašto bi izabrao vozilo na benzin?”, upitao je tada Lajolo.

Italijanska štampa prozvala je Benedikta Šesnaestog „zelenim papom” zbog njegovog zalaganja za zaštitu ljudi i prirodne sredine.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)