Datum:

25.12.2017. 16:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nova fastback sportska limuzina “kija stinger” i kompaktni krosover “kija stonik” su dobili najvišu ocenu za bezbednost u simulacijama sudara po Euro NCAP kriterijumima. Oba modela su osvojila maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testovima – “stinger” za sve varijante, a “stonik” za one koje su opremljene s “Kijinim” opcionim aktivnim bezbednosnim tehnologijama.

“Stinger” je od Euro NCAP, nezavisne organizacije za izvođenje sigurnosnih testova, dobio 93 odsto od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 81 odsto za zaštitu dece, 78 odsto za zaštitu pešaka i 82 odsto od svih mogućih bodova za bezbednosne sisteme asistencije.

Sve “stonikove” varijante, opremljene s “Kijinim” naprednim paketom asistencije, osvojile su 93 odsto od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 84 odsto za zaštitu dece, 71 odsto za zaštitu pešaka i 59 odsto za bezbednosne sisteme asistencije.

Jedan od razloga za visoke osvojene ocene je karoserija od naprednog čelika visoke tvrdoće (AHSS). Besprekornu bezbednost omogućavaju i standardni bezbednosni vazdušni jastuci (šest kod “stonika” i sedam kod “stingera”) kao i širok izbor pasivnih i aktivnih bezbednosnih pomagala.

Organizacija Euro NCAP je pohvalila oba modela zbog stabilnosti njihovog putničkog dela u slučaju sudara, sa visokim stepenom zaštite putnika različitih dimenzija i na svakom sedištu. Pogotovo to važi za “stinger” u kojem su putnici dobro zaštićeni od povreda vrata, dok su pešaci dobro zaštićeni zbog aktivne haube. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBA), koji “stingeru” i “stoniku” pomaže kod izbegavanja sudara, iskazao se u testiranjima bezbednosnih sistema asistencije.

Ocena pet zvezdica na bezbednosnim testovima Euro NCAP važi za sve varijante “stingera” – one s benzinskim ili dizel motorom, zadnjim pogonom ili pogonom na sva četiri točka. Ocena pet zvezdica se odnosi na “stonik”, opremljen “Kijinim” naprednim paketom asistencije.

“Stonik” je u našoj zemlji već u prodaji, a “stinger” stiže u januaru.

Podaci

  • 6 vazdušnik jastuka ima “stonik”
  • 93 odsto bodova za zaštitu odraslih
  • 7 godina je garancija na oba vozila

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)