Datum:

29.04.2011. 22:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 7465 pregleda

Zakon ne definiše u kakvoj obući vozači smeju da sednu za volan. Neadekvatno obuveni vozač može da ugrozi bezbednost.

Pravila oblačenja postoje i u saobraćaju, samo su kod nas izgleda malo nejasna. Većina vozača je čula priču kako automobil ne sme da se vozi bez majice, u papučama ili u cipeli sa štiklom, ali u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) ne postoje odredbe koje o tome govore.

Ipak, policija može da vam napiše kaznu zbog neadekvatne obuće, jer, kako smo saznali, to je potencijalno ugrožavanje bezbednosti ostalih vozača. Prema rečima direktora Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, nijedan član ZOBS se posebno ne bavi time kako vozač treba da bude obučen.

– Da li neko vozi sa majicom ili bez nje, spada u domen lične kulture – kaže Okanović.

– Sa druge strane, upravljanje automobilom dok nosite neadekvatnu obuću ili dok ste bosi, zaista može da ugrozi vašu i bezbednost drugih ljudi. Problem je što ta situacija nije u potpunosti definisana zakonom, već je stvar slobodne procene.

Policija to može da okarakteriše kao saobraćajni prekršaj, ali Okanović smatra da suština nije u plaćanju kazni, već u tome da ljudi budu svesni opasnosti.

– Zakon nije tu samo da kažnjava, nego i da daje smernice, zbog čega u ovom slučaju vozači često nisu ni svesni da greše – rekao je direktor Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju. – Da bi se stvari popravile neophodno je da se radi na edukaciji i podizanju svesti o tome kako bi trebalo da se ponaša za volanom.

Kako kaže Okanović, postoje mnogobrojne studije koje su sprovođene na Saobraćajnom fakultetu i koje su pokazale koliko opasno može da bude, ako se vozi sa neadekvatnom obućom. U situacijama kada se dogodi tragedija, smatra naš sagovornik, potpuno je nebitno da li jeste ili nije kažnjivo voziti sa papučama i štiklama.

I pored svega toga ostaje nejasno da li su samo štikle određene visine kažnjive, ili na primer isključivo pojedini modeli papuča. Ono što je sigurno, za volan je najbolje sesti u udobnim patikama.

AMSS: Ne sme u papučama

U Auto-moto  savezu Srbije su nam rekli da „koliko oni znaju ne sme da se vozi u papučama ili sa štiklama“. Ipak, nisu mogli da nam to potvrde, jer posle provere ZOBS-a nisu pronašli nijedan član koji govori o ovoj situaciji.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)