Datum:

24.11.2011. 19:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7002 pregleda

Auto se može kupiti, ne samo na kredit ili uz lizing, već i štednjom. Za prosečan automobil od 5.000 evra, može se podići auto-kredit sa 30 odsto učešća. Uz otplatu na pet godina, sa platom od oko 40.000 dinara, mesečno je potrebno izdvojiti 110 evra. Nakon pet godina banci se plaća oko 1.400 evra samo na ime kamate.

Razmišljati iz perspektive gde su građani potpuno slobodni od duga za mnoge je izazov, uglavnom zbog toga što se neke stvari žele priuštiti sebi odmah. Ipak, kada se prebroji sav novac koji se bankama daje za kamate za kredit, minus po tekućem računu ili korišćenje kreditne kartice, možda je potrebno razmisliti o tome kako je kranje vreme da se napravi drugačiji finansijski plan i da banka počne da plaća klijentima.

Evri

– Potrebno je napraviti štedni plan. To je jednostavan proračun, svakog koraka koji je potreban da se u određenom vremenskom roku uštedi tačna sumu novca koja je potrebna na primer za kupovinu automobila – savetuju ekonomski stručnjaci. – U obzir je potrebno uzeti mesečni iznos koji može da se izdvoji, kamatna stopa koju banke nude na štednju i inflaciju.

Ako se štedi u evrima, na primer, mesečno 50 evra, uz kamatnu stopu koja se trenutno nudi na tržištu od 5,5 odsto štednjom za pet godina može se dostići suma od 3.500 evra.

Dinari

Zbog povoljnih kamatnih stopa, štednja u dinarima za kupovinu automobila može biti još bolji način. Ako pretpostavimo da se štedi 50 evra mesečno, odnosno 5.000 dinara, a kamatna stopa je oko 12 odsto, koliko se trenutno može dobiti na štednju u dinarima, i pretpostavimo da je inflacija 10 odsto na godišnjem nivou, za pet godina se može uštedeti više od 400.000 dinara.

Akcije

S druge strane, sve veći pad prodaje automobila na našem tržištu naterao je uvoznike da se, bukvalno, nadmeću pogodnostima kojima mame kupce. Tako je „punto klasik“ sada tržištu ponuđen sa akcijom „3,2,1 …“ Naime, ko se odluči da kupi ovaj auto dobiće, umesto dve-tri godine garancije, besplatne redovne servise dve godine i plaćenu prvu registraciju automobila.

Mnogobrojni stalni popusti i rasprodaje vozila sa lagera sve više su „in“ i na našem tržištu. Tako popularna kompanija „Kija“ nudi jedinstveni popust i do 5.000 evra za pojedine modele, a „Delta auto“ je osmislio akciju „Vozi ’minija’ sa 0 odsto učešća“…

Zamena

Nekoliko dilera je ponudilo i akciju „staro za novo“ u kojoj otkupljuju stara vozila bilo kog proizvođača, procenjuju ih tržišno, dakle kao na auto-pijaci i nude novi auto u saradnji sa nekom od lizing kuća…

U „Hjundaiju“ se drže starog, proverenog recepta, pa za svaku sezonu pripremaju i posebnu ponudu. Tako je sada u „Hjundaiju“ u toku „zimska akcija“ u kojoj se reklamira „jaka trojka“, bogato opremljeni modeli „game i“ po cenama koje su niže od sajamskih!

Činjenice

Verzija 1

– Za prosečan automobil od 5.000 evra može se podići auto kredit sa 30 odsto učešća

– Uz otplatu na pet godina, sa platom od oko 40.000 dinara, mesečno je potrebno izdvojiti 110 evra.

– Nakon pet godina banci se plaća oko 1.400 evra samo na ime kamate

Verzija 2

– Građani mogu štede u evrima, na primer, mesečno 50 evra

– 5,5 odsto su kamatne stope koje se trenutno nde za ovaj iznos

– Štednjom se za pet godina može dostići suma od 3.500 evra

Ponuda

Stalni popusti i rasprodaje vozila nude gotovo svi dileri:

– „Kija“ daje popust i do 5.000 evra za pojedine modele

– Akcija „Vozi ‘minija’“ u „Delta autu“ sa 0 odsto učešća“

– Pojedine kuće nude akcije „staro za novo“, u kojoj otkupljuju stara vozila bilo kog proizvođača, procenjuju ih i uz doplatu nude novi auto

Autor: Ekipa Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)