Datum:

06.09.2011. 16:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6796 pregleda

U Srbiji je od 1. septembra uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila (bonus malus) u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu.

Prema novom sistemu, maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto za vlasnike vozila koji ne naprave štetu tri godine uzastopno, dok će vozači koji budu prouzrokovali tri i više šteta u jednoj godini plaćati polisu (malus) 2,5 puta veću od osnovne.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vlada Manić kazao je agenciji Beta da “bonus malus” sistem znači da će visina premije obaveznog osiguranja zavisiti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu osiguranja tog vozila, za koju je on odgovoran.

“Suština je da će taj sistem preventivno uticati na svest vozača, jer će sada svi znati da će biti kažnjeni i kroz cenu polise osnovnog osiguranja, ako vozilom izazovu ili pričine štetu”, kazao je Manić.

Kako je naglasio, najveću korist imaće savesni vozači, kojih je 97 odsto, jer će biti nagrađeni nižom cenom osnovnog osiguranja, dok će se veće cene osiguranja primenjivati na tri odsto vozača koji izazivaju štete.

Prosečna polisa osiguranja vozila u 2010. godini, prema podacima Narodne banke Srbije, bila je 8.300 dinara.

Ako vozač u jednoj godini nije prouzrokovao štetu, platiće pet odsto manju cenu polise, umanjenje za dve godine bez štete je 10 odsto, a za tri godine bez štete dostiže maksimalih 15 odsto umanjenja.

Za vozača koji za godinu dana prouzrokuje jedan sudar ili bude prijavljen za izazivanje jedne štete, naredno osiguranje će platiti 50 odsto skuplje. Dve štete nesavesnog vozača će koštati dvostruko više od osnovne cene polise, a tri i više šteta poskupljuju osiguranje 2,5 puta.

Primera radi, osnovna cena polise bez poreza za FIAT Punto Classic iznosi 7.169 dinara. Savesni vozač bez štete u prethodnoj godini će imati popust od 358 dinara i platiće polisu 6.811 dinara. U slučaju da u naredne dve godine takođe nema štetu, dobiće po pet odsto bonusa za svaku godinu i to je maksimalno koliko može da smanji osnovnu cenu polise.

U slučaju jedne štete, za FIAT Punto Classic premija se penje na 10.754 dinara, a ukoliko vozač sakupi čak tri prijave, moraće na ime polise da plati skoro 18.000 dinara. Ovakvom vozaču će u slučaju najvećeg prekršaja biti potrebno osam godina da se vrati na početni nivo.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)