Datum:

25.05.2017. 16:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Beograd i Temišvar su sve dalje od moderne saobraćajnice koja bi trebalo da ih poveže. Dok rumunski premijer Sorin Grindeanu za propast ovog projekta optužuje vlasti u Beogradu, iz Ministarstva građevinarstva tvrde da Srbija nije odustala od izgradnje ovog auto-puta, ali da je izvesno da novac za njegovo projektovanje nećemo dobiti iz IPA fondova prekogranične saradnje.

Grindeanu je izjavio da su srpski partneri procenili da izgradnja auto-puta nije strateški projekat za građane Srbije i da odluka o odustajanju od projekta ni na koji način nije povezana s Rumunijom.

U našem resornom ministarstvu, međutim, tvrde da je krivac za odustajanje sa druge strane granice.

– Podržali smo ovaj projekat i smatrali smo ga za strateški. O tome svedoči i memorandum o razumevanju potpisan između rumuskog i srpskog Ministarstva transporta marta prošle godine – navode u Ministarstvu građevinarstva. – Ministarstvo transporta Rumunije je trebalo blagovremeno da odobri otpočinjanje projekta, što nije uradilo. Zbog rizika da bi naša zemlja, kao partner u projektu, ne svojom krivicom, mogla biti kažnjena zbog probijanja roka, odlučeno je da u ovom IPA prekograničnom pozivu bude podržan drugi projekat, iz oblasti zdravstva, koji su odobrili i srpski i rumunski partner.

U resornom ministarstvu tvrde da Srbija i dalje apsolutno podržava realizaciju projekta izgradnje auto-puta Pančevo – Vršac – Vatin – Temišvar, jer je reč o auto-putu, kako od regionalnog, tako i od nacionalnog značaja.

Vest da su nadležni odustali od izgradnje moderne saobraćajnce kroz Banat mnoge je iznenadila, a gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kada je to čuo, nije uspeo da sakrije razočaranje.

– Nisam čuo ništa o tome i nadam se da informacija nije tačna – rekao je Pavlov, za “Novosti”.

Trebalo je da dve države dobiju 9,3 miliona evra iz IPA fondova za izradu glavnog projekta buduće saobraćajnice i za izradu studije izvodljivosti. 

Veza sa Koridorom 11

Auto-put Pančevo – Alibunar – Vršac – Temišvar, dužine 130 kilometara, trebalo bi da se u Beogradu “spoji” s Koridorom 11. Ranije je najavljivano da će saobraćajnica biti izgrađena do 2025. godine.

Izgradnja ove deonice predviđena je Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog saobraćaja od 2008. do 2015. Našla se i na listi projekata koji su ušli u Generalni master-plan razvoja saobraćaja u Srbiji. Investicionim programom za saobraćajni sektor u periodu od 2009. do 2027, procenjena vrednost izgradnje 92 kilometra auto-puta kroz Srbiju je 570 miliona evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)