Datum:

28.10.2015. 22:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3719 pregleda

Od 1. novembra sva vozila moraju biti opremljena zimskim gumama ukoliko se na putu nalaze sneg ili poledica, propisano je Zakonom o saobraćaju. Iako se narednih dana, prema prognozama meteorologa, na većini puteva u Srbiji ne očekuju ni sneg ni poledica, vozačima se preporučuje da se pneumatici za niske temperature ipak montiraju.

Tako se savetuje zbog činjenice da letnji pneumatici gube svoja vozna svojstva sa padom temperature, već negde na 12 stepeni Celzijusa. Stručnjaci, naime, upozoravaju da nije svejedno kakva je upravljivost vozila, ni to koliko letnjem pneumatiku na hladnoj podlozi treba da se zaustavi.

Mnogi vozači imaju komplete točkova sa zimskim pneumaticima, što je i najisplativije, pa će ih demontaža-montaža koštati, po točku od 150 do 400 dinara u zavisnosti od veličine pneumatika, vrste vozila i, naravno, servisa koji obavlja ovu uslugu. Ko nema točkove, moraće da za zamenu guma po točku izdvoji od 180 do 400 dinara.

Cene vulkanizerskih usluga se nisu menjale u odnosu na prošlu zimu pa je balansiranje guma od 250 do 400, centriranje trapa od 1.000 do 3.000 dinara. Najviše muka zamene pneumatika izazivaju kod vozača koji nemaju gde da ostave letnje, odnosno zimske gume.

Poslednjih godina procvetao je novi “vulkanizerski biznis” – takozvani hoteli za gume. Cena čuvanja guma na mesečnom nivou iznosi od 100 dinara pa naviše po točku u zavisnosti od veličine točka i vrste vozila. Vozačima nije naodmet preporuka da pretraže internet jer u želji da privuku što više korisnika, mnogi servisi i specijalizovane radnje nude i besplatnu montažu i demontažu guma ako ih kod njih kupite. Tako može da se “zaradi” i besplatno čuvanje guma (ili sa popustom od 250 dinara za komplet) na mesečnom nivou.

Ponuda zimskih pneumatika u radnjama je veoma dobra. Ima guma svih veličina i od brojnih proizvođača. Cene su veoma šarenolike. Tako zimska guma od 15 inča može da se nađe u rasponu cena od 4.617 do 5.255 dinara.

Najviše će platiti vlasnici skupocenih vozila, pre svega terenaca, a cena tih pneumatika se na našem tržištu kreće od 7.344 do čak 43.509 dinara. Naravno ima i skupljih modela za “specijalne uslove vožnje” namenjenih ljubiteljima ekstremnih terena i of-roud vožnje.

Rizik polovnih

Na našem tržištu i dalje ima dosta onih koji prodaju ali i kupuju polovne gume. Savet stručnjaka je da treba biti veoma oprezni pri takvoj kupovini jer guma, bez obzira na dubinu šare, može da bude stara, bez potrebnih voznih svojstava. Većinom se radi o gumama poznatih svetskih brendova koje su po ceni na nivou novih guma manje poznatih firmi pa je, kaže struka, bolji izbor – nova guma!

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)