Datum:

22.03.2011. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6121 pregleda

Dvojni nameti na gorivo tema su sastanka danas, u Briselu. Potpredsednik Đelić veruje da će problem biti rešen.

Predlog Vlade Srbije kojim bi se ukinule dvojne akcize na gorivo biće u utorak jedna od tema Komisije za kontrolu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma – potvrdio je „Novostima“ potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić. – Verujemo da će naš predlog zadovoljiti evropske partnere.

Đelić je, međutim, odbio da kaže sa kojim predlogom za problem dvojnih akciza će izaći pred zvaničnike Evropske komisije. O tome su, kako je „Novostima“ rečeno, u ponedeljak vođeni završni razgovori u kabinetu premijera Cvetkovića i delegacija Srbije u Brisel putuje, noseći, zapravo, stari predlog akcizne politike na gorivo.

Naime, Vlada Srbije će pokušati da vrati akciznu politiku na naftne derivate „na kolosek“ koji je važio do kraja prošle godine, odnosno pre nego što su poslanici u Skupštini odlučili da, kroz usvojene amandmane, uvedu sistem dvojnih akciza.

Zbog novog načina obračuna akciza u Beograd je, pre dve nedelje, stigao dopis Pjera Mirela, kopredsedavajućeg Komiteta za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Evropska komisija je, naime, zaključila da smo izmenama i dopunama Zakona o akcizama povredili član 6.4 i član 22.1 Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i član 41 Energetske zajednice jugoistočne Evrope. Evropska komisija smatra da mere predviđene trgovinskim sporazumom koji se odnose na privremenu zaštitu monopola ne mogu više da se primenjuju, s obzirom na to da NIS više nije u državnom vlasništvu.

Predloženo je zato da se o tome porazgovara i na sednici komisije za kontrolu primene Sporazuma. Prema „optužbama“ zvaničnog Brisela, Srbija je napravila očiglednu fiskalnu diskriminaciju na osnovu koje svi uvozni derivati potpadaju pod najviše akcize, dok se niži iznosi nameta odnose na ona goriva koja u većoj meri zagađuju životnu sredinu.

Prema tvrdnjama Komisije za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma prekršen je član 22 koji predviđa da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja svake mere ili prakse unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane posredno ili neposredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

– Vlada je, u setu izmenjenih poreskih zakona, krajem prošle godine Skupštini i ponudila da akcize na derivate budu iste kao i do sada, a da se, što zakon i predviđa, samo usklade sa godišnjim rastom cena na malo iz 2010. godine – tvrde u Nemanjinoj 11.

Novi predlog akcizne politike za naftne derivate biće, zapravo, potpuno identičan onome koji je Vlada Srbije već predložila sredinom decembra prošle godine, a koji je poslaničkim amandmanima izmenjen. Tako, danas, Srbija ima različite iznose akciza za gorivo koje se proizvodi u zemlji, od onoga koje se uvozi.

– Stari iznos akcize koji je važio u prošloj godini zapravo će samo biti uvećan za rast potrošačkih cena u prošloj godini, a koji je iznosio 10,3 odsto – otkrivaju u Nemanjinoj. – Trenutno je akciza na evro BMB 95 i evropremijum BMB 44,70 dinara. Posle usklađivanja sa rastom potrošačkih cena, iznosiće 49,3 dinara, što je za 0,20 dinara manje od trenutne visine akcize. I namet za dizel goriva će opet biti jedinstven – 33,6 dinara. U slučaju evrodizela to je za 3,40 dinara manji iznos od sadašnjeg. Novi iznos akcize za ostale vrste dizel goriva tako će biti za 1,40 dinara manji od trenutnog.

Nova rešenja

a sve vrste benzina bi, ako zaista dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno umesto prošlogodišnjih 44,70 dinara bila bi 49,3 dinara. Kada su u pitanju dizel goriva, akciza bi bila 33,6 dinara, jer prošle godine iznosila je 30,47 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)