Datum:

14.06.2017. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vozači koji još nisu zamenili staru vozačku dozvolu novom, to i dalje mogu da urade bez posledica. Međutim, u međuvremenu ne smeju da voze. Ukoliko ih policija za volanom zatekne s papirnom dozvolom u džepu – sledi im kazna do 30.000 dinara.

Ako je stara dozvola istekla pre manje od pola godine, vozač rizikuje kaznu od šest do 20.000 dinara i dva kaznena poena. U slučaju da je papirnoj dozvoli odzvonilo pre više od šest meseci, predviđena kazna je od 15.000 do 30.000 dinara, uz pet kaznenih poena i, na sve to, još tri meseca zabrane upravljanja vozilom. Ni mnogo nemarniji vozači, odnosno građani kojima je dovola istekla pre mnogo godina, takođe ne treba da brinu. Niko im neće uskratiti novu legitimaciju, niti se traži da ponovo polažu vozački ispit.

Rok za konačnu zamenu starih dozvola istekao je u subotu 10. juna. Neke procene govore da čak 300.000 vozača to, ipak, nije uradilo. Oni koji su podneli zahtev ali još nisu dobili novu dozvolu, sa potvrdom mogu da voze po Srbiji, ali ne i da prelaze granicu.

Nova vozačka dozvola može da se nabavi ili odlaskom u policijsku stanicu ili elektronskim putem. Zahtev mogu da upute preko E-uprave građani koji imaju čipovanu ličnu kartu. Ko se već prijavio elektronski, stigao mu je kod sa kojim, takođe, može da vozi po zemlji.

– Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisan je rok do koga stare vozačke dozvole važe za korišćenje u saobraćaju, a to je osam godina od dana stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno 10. juna 2017. godine. Rok važnosti starih vozačkih dozvola već je produžen 2014. godine za tri godine, a vozačke dozvole na novom obrascu počele su da se izdaju od 1. januara 2011. godine – rečeno je, za “Novosti”, u MUP Srbije.

Tri naknade – 1.576 dinara

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, a toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)