Datum:

06.02.2011. 19:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5997 pregleda

Leteći automobili možda i jesu budućnost, no puteve i autoputeve sigurno ćemo koristiti još neko vreme. To ne znači i da njima ne predstoji unapređivanje.

Putevi budućnosti biće izrađene od stakla i napajaće se sunčevom energijom. To je vizija američkog inženjera Scotta Brusawa koji veruje da bi se na taj način postigla višestruka korist.

Zahvaljujući solarnim ćelijama smeštenim ispod staklene površine puta, takve prometnice energijom bi mogle napajati obližnje građevine, kao i kompletnu saobraćajnu signalizaciju. One bi takođr mogle grejanjem topiti nakupljeni sneg i led, što bi zimske službe učinilo suvišnima.

Brusaw tvrdi da proizvođači stakla već sada raspolažu tehnologijom koja bi omogućila izradu njegove prometnice te da bi takav materijal pružao dovoljno trenja za sigurnu vožnju.

Stakleni autoput, doduše, neće biti jeftin, pa bi po milji trebala koštati preko 3 miliona evra, no zahvaljujući prikupljanju solarne energije, taj bi se novac na kraju vratio investitorima.

Dovitljivi inženjer nada se da bi njegova tehnologija u početku mogla biti iskorišćena za izradu parkirališta velikih trgovačkih centara.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)