Datum:

20.05.2014. 16:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 13944 pregleda

Poplave u Srbiji i susednim zemljama nažalost odnele su ljudske živote. Oni koju su uspeli da se u poslednjem trenutku spasu ispred vodene stihije, iza sebe su ostavili poplavljene kuće, imovinu, automobile…

Iako će prave razmere štete moći da se procene tek kada se voda povuče sa poplavljenih područja, mnogi vlasnici automobila moraće da se pomire sa tim da su njihova vozila totalno uništena, dok će neki uspeti da uz manje ili veće popravke osposobe svoj auto. U slučaju da je vaš automobil makar i delimično bio pod vodom, najbitnije je da se obratite serviserima i stručnim osobama i da ne pokušavate ništa na svoju ruku, ako se u to ne razumete.

Nakon što se voda povuče, briga o automobilu mnogima neće biti na prvom mestu liste prioriteta. Ipak, u jednom trenutku vlasnici će morati da sagledaju u kakvom stanju se nalazi njihovo vozilo.

Najpre je potrebno utvrditi koliko duboko je automobil bio u vodi. To se može odrediti na osnovu traga prljavštine i blata koji je voda ostavila na spoljašnjosti ali i u unutrašnjosti vozila kada se povukla. Ako voda nije prešla iznad donje ivice vrata, odnosno centralnog dela točkova, automobil bi trebalo da bude u redu.

Ipak, i u takvim slučajevima najbolje bi bilo da vam neko ko je stručan proveri da li je sa motorom i elektrikom sve kako treba pre nego što ga pokrenete. Iako ćete želeti da što pre startujete motor i proverite da li radi, ako je voda prodrla u njegovu unutrašnjost, okretanjem ključa možete napraviti još veću štetu.

U slučaju da je auto bio poplavljen u nivou iznad donje ivice vrata, voda je verovatno prodrla u unutrašnjost vozila i načinila određenu štetu na automobilu. Kada otvorite vrata, takođe po tragovima možete videti do kog nivoa je voda ušla u kabinu, čak i ako se u međuvremenu povukla.

Ako je vaš automobil kasko osiguran, pre nego što bilo šta preduzmete, nazovite osiguravajuću kuću i raspitajte se kakva je procedura u ovakvim slučajevima i kakve su vaše opcije u pogledu nadoknade štete. Bilo bi dobro da fotografišete auto u stanju u kakvom ste ga zatekli nakon poplave.

Onima koji smatraju da imaju dovoljno znanja da se sami upuste u otklanjanje štete koja je nastala na automobilu, stručnjaci savetuju da nakon povlačenja vode sačekaju 24 sata da se voda koliko-toliko ocedi. Od pomoći će biti toplo i sunčano vreme koje nas očekuje u narednim danima.

Ako je auto bio dublje u vodi ona se sigurno uvukla u svaki njegov deo. U takvoj situaciji najranjiviji su motor, elektronika, električne instalacije…

Pre bilo kakvog rada na vozilu, potrebno je skinuti akumulator. Smatra se da je ona elektronika koja je imala napajanje sve vreme trajno oštećena, dok elektronski delovi koji nisu pod naponom kada je motor isključen, možda mogu biti spaseni. U svakom slučaju, savremeniji automobili, koji imaju više elektronike, ranjiviji su od onih starije proizvodnje.

Bilo da se automobilom bavi majstor ili vlasnik koji je za to stručan, u zavisnosti od nivoa poplave, biće potrebno delimično ili potpuno rastaviti vozilo. Kada je u pitanju elektronika, svaki deo treba izvaditi van automobila i dobro osušiti. Pre ponovnog povezivanja, sve kontakte treba naprskati odgovarajućim kontakt sprejom.

Treba proveriti i da li je voda ušla u farove i stop svetla. Ako jeste, biće potrebno i njih izvaditi i osušiti. Što se tiče motora, čak i ako nije radio u trenutku kada je automobil poplavljen, potrebno je da se izvrši njegova detaljna provera, otvaranje i čišćenje. Takođe, treba potpuno isprazniti i rezervoar sa gorivom, jer je moguće da je voda prodrla i u njega.

Struja i voda se baš i ne slažu, pa treba prekontrolisati i po potrebi promeniti električne instalacije, jer u slučaju nekog problema, kasnije tokom vožnje mogu izazvati požar na vozilu.

Automobili, posebno oni novije proizvodnje, izuzetno su kompleksni i sastoje se od brojnih mehaničkih komponenti, pokretnih i nepokretnih delova. Treba izvršiti i kontrolu hladnjaka, prenosnog i kočionog sistema, sistema oslanjanja… kojima će takođe biti potrebno čišćenje, podmazivanje, promena ulja, a možda i zamena određenih delova.

Nakon mehaničkih, elektronskih i električnih komponenti, na red će doći enterijer vozila. Većina automobila ima tapacirung duž čitavog poda, u prtljažniku, vratima… Sedišta se takođe sastoje iz više slojeva, a voda je sigurno natopila i one najdublje.

Zbog svega toga, najbolje je unutrašnjost automobila rastaviti dok se ne dođe do lima, jer čak i kada se površinski slojevi osuše, moguće je da se vlaga zadrži u dubljim slojevima i “džepovima” i da kasnije izazove buđ i koroziju. Pre vraćanja u automobil, delove enterijera potrebno je dubinski oprati i dezinfikovati.

Vlasnici automobila čije osiguranje pokriva i štetu od poplave, mogu da očekuju da im ona bude nadoknađena. Ipak, većina vozača nema takvu vrstu osiguranja. U slučaju većeg oštećenja vozila, treba dobro proceniti koliko će koštati da se automobil dovede u ispravno stanje i da li se taj trošak uopšte isplati u odnosu na vrednost i starost vozila.

Prilikom procene, treba imati u vidu da čak i kada se automobil osposobi, na njemu se tek kasnije tokom eksploatacije mogu pojaviti razni “skriveni” problemi koji su nastali upravo zbog toga što je bio poplavljen.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)