Datum:

21.06.2013. 10:23

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3251 pregleda

U automobilima, često, nije jednostavno pratiti šta svetluca pred vašim očima. Potrudićemo se da vam objasnimo značenje najvažnijih simbola na kontrolnoj tabli.

Anti blok sistem – ABS

Dešava se da po startovanju motora ABS lampica nastavlja da svetli. U pitanju je greška koju ne možete sami da ispravite.

Šta da uradite: Jedino vam preostaje da, svratite u najbliži servis.

Kočione obloge

Lampica vas obaveštava da su kočione obloge završile svoj radni vek, odnosno da su se istanjile i da sistem više nije bezbedan.

Šta da uradite: Kod savremenih automobila malo toga možete sami da uradite, a da ne rizikujete veći kvar. Preostaje vam samo odlazak u servis.
 
Svetla za maglu

Mogu da se koriste i kada pada kiša i sneg, odnosno kada je umanjena vidljivost. Zadnje svetlo za maglu se ukljućuje samo kada je vidljivost slabija od 50 metara.

Šta da uradite: Ne ukljućujte svetla za maglu po danu i kada je dobra vidljivost.

Kočnica

Nedostatak kočione tečnosti ili niste spustili ručicu kočnice do kraja. Samo dodavanje tečnosti često nije dovoljno da se lampica „ugasi“ i moguće je da postoji veci problem u sistemu.

Šta da uradite: Obavezno posetite najbliži servis jer je u pitanju verovatno ozbiljan kvar.

Hladnjak

Temperatura rashladne tečnosti je suviše visoka, ili je nivo rashladne tečnosti suviše nizak. Posmatrajte kako se ponaša motor, da li se pregreva, jer može doći do pucanja dihtunga glave motora. Popravka je izuzetno skupa.

Šta da uradite: Proverite nivo rashladne tečnosti i obavezno dopunite. Ako lampica i dalje svetli, posetite servisera.

Pritisak ulja u motoru

Lampica će vas upozoriti da je pritisak ulja pao na minimum, odnosno da je nivo ulja suviše nizak. Odmah zaustavite automobil, jer oni koji ignorišu lampicu, rizikuju skupu popravku motora.

Šta da uradite: Odmah stanite, iskljucite motor i dopunite ulje.

Elektronska kontrola stabilnosti – ESP

Ako zasvetli, to je znak da je ESP preuzeo kontrolu nad motorom i kočionim sistemom kako bi sprečio proklizavanje i izletanje sa puta.

Šta da se uradi: Prilagodite stil vožnje vremenskim uslovima.

Upozorenje za motor

Svetli u slučaju kvara na izduvnom sistemu ili prestanka napajanja motora. Sistem će, kako bi zaštitio motor, smanjiti snagu. Može da se upali i u slučaju kvara dizne ili lošeg kvaliteta goriva.

Šta da uradite: Ako potraje, ponovo, pravac majstorska radionica.

Svetlosni indikator za grejače

Svaki korisnik dizel motora dobro poznaje ovaj znak. Kod starih dizel agregata, lampica je bila ukljucena i više od deset sekundi, dok se kod modernih „gasi“ posle sekunde ili dve. Tek kada se lampica isključi, startujte motor.

Šta da uradite: Ako lampica ostane ukljucena, jedino rešenje je dijagnostika.

Akumulator

Crveno svetlo ce vas obavestiti da je napon akumulatora pao ispod 13 volti, odnosno da je viši od 14,4 volta. Problem je ili u ispražnjenosti akumulatora, ili je akumulator previše napunjen.

Šta da uradite: Ako akumulator ne može da se dopuni, jedino rešenje je da, ako nemate novi akumulator, posetite servisera.

Filter za dizel čestice

Lampica je ukljucena ako postoji problem sa temperaturom izduvnih gasova, odnosno ako je filter isprljan.

Šta da uradite: Možete ga očistiti prema uputstvima iz knjige o održavanju automobila.

Tempomat

Automobil se kreće brzinom kojom ste odredili. Tempomat je odlično rešenje ako ne želite da prekoračite dozvoljenu brzinu.

Šta da uradite: Koristite tempomat samo kada vam situacija u saobraćaju to dozvoljava.

Pojasevi

Lampica upozorava da se vozač, ili jedan od putnika, nije vezao sigurnosnim pojasem. Pored svetlucanja, sistem ce se oglasiti i zvučnim signalom.

Šta da uradite: Vežite sve pojaseve. Ako se lampica ne isključi, moraćete da se obratite serviseru.

Start-stop sistem

Sistem automatski zaustavlja rad motora u trenutku kada stanete, recimo na semaforu. Dobre strane sistema su što štedi gorivo i manjom emisijom štetnih gasova čuva okolinu.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)