Datum:

26.10.2011. 19:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5699 pregleda

U razvoju elektromobila mnogo je nepoznanica. Istraživači predviđaju da će u narednom periodu bolje ići hibridi koji kombinuju klasična goriva i struju. Električni automobili će ekspanziju doživeti posle 2020. godine.

Istraživači su razvili kompjuterski model kako bi simulirali razvoj električnih automobila – u zavisnosti od političkih ili drugih odluka – od poreskih olakšica do performansi baterija.

Prema ovom scenariju, cilj savezne vlade je da se na ulicama uskoro nađe milion električnih i hibridnih automobila. “Taj cilj bi trebalo da bude postignut bez posebnih napora i podsticaja. Doduše, ne 2020, kako je to zamišljeno, već nešto kasnije”, kaže vođa projekta Mihael Holterman.

“Bez ikakvih akcija ili olakšica, po našem modelu, 1. januara 2020. na ulicama ce biti 462.000 električnih i hibridnih automobila uključujući i državna i industrijska vozila. Jedan milion ćemo dostići dve i po godine kasnije.“

“Razvoj bi se mogao ubrzati bude li država subvencionisala elektromobile”, kaže ekonomista Jerg Radeke. Ipak, subvencionisanje prilikom kupovine ne bi imalo ekonomskog smisla: “Naš rezultat je da bi ovakva mera donela više štete nego koristi. Glavno je da bi troškovi bili veći od koristi. Prema tome, ne vredi povlačiti taj potez.”

Naučnici polaze od toga da država gubitke od poreza na gorivo neće izjednačiti povećanjem poreza na električna vozila. Osim toga, oni smatraju da će povećanje broja električnih automobila značiti i da će proizvođači prestati da se trude da postojeće motore sa unutrašnjim sagorevanjem učine što efikasnijim. Naposletku, granična vrednost emisije ugljen-dioksida koju je postavila Evropska unija odnosi se na prosek dobijen od svih modela jednog proizvođača.

Nemačka vlada je i pre ove studije odlučila da kupce električnih automobila ne nagrađuje specijalnim premijama ili subvencijama. Novac će umesto toga biti usmeren na istraživanje i razvoj novih tehnologija. Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine finansira projekat “Tržišni model elektromobilnosti“. Matiasa Samsona, koji je uključen u ovaj projekat, rezultati studije nisu iznenadili, piše “Dojče vele”.

“Mi već toliko raspravljamo o tome sa mnogo različitih aspekata da ne bih govorio o pravom iznenađenju. Nije još potvrđeno ni jedno ni drugo. Na primer, električni motori će svakako još dugo da se koriste u kombinaciji sa klasičnim, to jest, nosioci koncepta elektromobilnosti će još dugo biti takozvana hibridna vozila. Čisto električni automobili neće tako skoro steći veliku rasprostranjenost.“

Prema procenama istraživača, na nemačkim ulicama će biti 870.000 isključivo električnih automobila tek 2050. godine.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)