Datum:

22.12.2012. 10:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3353 pregleda

Pažnja za upravljačem jedna je od ključnih elemenata bezbednosti u saobraćaju. Ipak, mnogima se događa da zbog stvari koje nemaju baš mnogo veze sa putem i saobraćaju na njemu, skrenu pogled. Najnovija istraživanja pokazuju da vozači u proseku 18% puta provedu ne gledajući put ispred sebe.

Eksperimentalno istraživanje, koje je sprovela osiguravajuća kuća “Dajrekt lajn”, bilo je zasnovano na korišćenju tehnologije za praćenje pogleda vozača.

Međutim, ono što je još više zabrinjavajuće jeste da se taj procenat popeo na 22%, kada se radilo o vozačima koji su posedovali satelitsku navigaciju.

Među objektima koji su, izuzevši navigaciju, odvlačili pažnju nalaze se zgrade, oblaci i prirodni predeli uopšte. Na ovakvo skretanje pogleda odlazilo je oko 9% vožnje, dok je 2% odlazilo na pogled u vozila koja su prošla pored i 3% na gledanje u i kroz prozore tih vozila.

Pogled na pešake u prolazu podjednako je oduzimao pažnje i muškarcima i ženama (3%), s tim da su muškarci često “zaboravljali” na put pred sobom, okrećući glavu u potpunosti unazad.

Portparol osiguravajuće kuće koja je sprovela ovo istraživanje, izjavio je da se tek sada znaju pravi razlogi zbog kojih vozači ne prate u potpunosti saobraćaj i rezultati su zastrašujući.

U prilog tome najbolje svedoče podaci da i kada se činilo da vozači gledaju na put, tehnologija za praćenje pokreta očiju ustanovila je da oni, u stvari, gledaju u oblake ili izloge radnji.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)