Datum:

22.04.2011. 16:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9975 pregleda

Katastrofa u Japanu; zemljotres, cunami i povećana radioaktivnost. Sve je to dovelo do sumnjičavosti u japanska vozila. Udruženje japanskih proizvođača automobila našlo je način da te sumnje odbaci.

Japan nastavlja da se bori sa posledicama zemljotresa i cunamija, a najveći problem je radijacija. Trenutna situacija ocenjena je sedmim stepenom nuklearne katastrofe, što je stavlja na istu skalu sa katastrofom u Černobilju osamdesetih godina dvadesetog veka. Radijacija se proširila na poljoprivredna dobra, pa je 29 zemalja drastično pooštrilo kontrolu hrane i mlečnih proizvoda koji stižu iz Japana.

Strah od radijacije proširio se i na automobilsku industriju. U poslednjih mesec dana dileri japanskih auto-brendova širom sveta dobijaju mnoštvo pitanja od potencijalnih kupaca, a sva se svode na jedno: da li je automobil ozračen?

Zato je Udruženje japanskih proizvođača automobila (UJPA) odlučilo da, pre isporuke do domaćih ili inostranih dilera, testira sva vozila i tako smiri sumnjičave kupce. Ovaj korak prvi je napravio Nissan.

Toyota i Honda nemaju pogone u blizini ugrožene nuklearne centrale, ali isto se ne može reći i za Renaultovu sestrinsku kompaniju Nissan.

Nissanova fabrika u Iwakiju, u kojoj se proizvode motori, udaljena je od nuklearke Fukušima stotinak kilometara, a iako Japanci tvrde da delovi nisu kontaminirani radijacijom, svejedno će, kao meru opreza, na radioaktivnost testirati svaku jedinicu i automobil koji napusti ovaj objekat.

Iz UJPA kažu da zemlje, makar do sada, nisu stavile zabranu na uvoz japanskih automobila. Međutim, jedan kontejner sa vozilima vraćen je iz Kine u Japan, jer je nivo radioaktivnosti bio 3,5 µSv/h (Mikro-Sievert/sat). Običan rentgen ima nivo od 100 µSv/h.

Maj, 1986. godine - Na granici Istočne Nemačke proveravala su se vozila nakon katastrofe u Černobilju.

Neki mediji već nedeljama savetuju potencijalne kupce da, kada krenu u kupovinu automobila, obavezno ponesu Gajgerov brojač. Iz UJPA su svesni da je ugled među kupcima opao i zato pripremaju neku vrstu zajedničkog sertifikata koji će biti u obliku nalepnice ili potvrde. Tako bi kupci mogli da se uvere da vozilo koje žele da kupe nije ozračeno.

Prvi put u 16 meseci, japanski izvoz je pao. Katastrofa je naterala Toyotu, Hondu i Nissan da obustave celokupnu proizvodnju u Japanu zbog nedostatka delova. Izvoz vozila, koji zahvata 10 procenata ukupnih japanskih isporuka, pao je u martu za 27,8 odsto, saopštilo je ministarstvo finansija u Tokiju.

Uprkos stabilne potražnje u inostranstvu, japanski proizvođači jednostavno nisu mogli da naprave svoje proizvode zbog pokidanog lanca snabdevanja.

Pre neki dan iz Toyote su stigle vesti da je uspela da obnovi pola proizvodnje u zemlji, prvi put nakon katastrofe. Ipak, treba da prođe još vremena da bi se industrija oporavila.

Čini se da drugi veliki igrači na svetskom tržištu pokušavaju da se prilagode novonastaloj situaciji i preokrenu je u svoju korist; sada proizvode i prodaju mnogo više vozila. Veliki koncerni već raskidaju ugovore sa japanskim kompanijama, odustaju od isporuke njihovih delova, i vrebaju nove partnere, najpre u Koreji i Kini.

Tekst: Martina Anđelković / Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)