Datum:

03.06.2013. 10:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3816 pregleda

Leto je tu i sezona godišnjih odmora je u toku. Mnogi od nas će poželeti da odmor provedu u inostranstvu. Za put se treba pripremiti, pogotovo ako idete svojim automobilom. Evo šta da radite ako nešto pođe naopako…

Nezgoda na putu

U slučaju sudara u inostranstvu najbitnije je da sačuvate hladnu glavu i pravilno postupate kako ne biste sebi napravili probleme. Obavezno zovite policiju, popunite Evropski izveštaj o nezgodi i uzmite kontakte od svedoka, ako ih je bilo.

Sami procenite, ali mi savetujemo da ne pristajete ukoliko vam vlasnik drugog vozila ponudi dogovor.

Bolest u inostranstvu

Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese dok ste na odmoru je bolest ili povreda.

U oba slučaja za vas je odmor gotov. Tada na scenu stupa putno osiguranje, ukoliko ga imate, naravno.

Polisa putnog osiguranja pokriće troškove lečenja, a u težem slučaju čak i avionsku kartu za povratak kući. U suprotnom, troškovi lečenja u inostranstvu mogu vas uvuci u velike finansijske probleme.

Provala u automobil

Idealno bi bilo da automobil noću bude na čuvanom parkingu. Nažalost, ovo retko ko može da priušti. U slučaju da dode do provale, zovite policiju i insistirajte da načine zapisnik kako biste mogli da kasnije novac naplatite od osiguranja. Većina osiguravajućih kuća ima i dežurni telefon, pa ih pozovite i tražite da vam objasne proceduru naplate štete. Nemojte držati prtljag u automobilu jer vam njegovu krađu osiguravajuća kuća neće pokriti.

Pomoć na putu

Razmislite da pre polaska na letovanje uplatite za pomoć na putu u inostranstvu. Ovu uslugu nude osiguravajuće kuće i Auto Moto savez Srbije. U slučaju nezgode, treba pozvati dežurni telefon. Zavisno od vrste usluge koju uplatite imaćete besplatan prevoz vozila do servisa i eventualno otklanjanje jednostavnog kvara.

Izgubljeni ključevi

Ovo je jedan od najboljih recepata za upropašten odmor. Ko ostane bez ključeva za svoj automobil u velikom je problemu. Čak vam ni služba pomoći na putu ili zvanični servis ne mogu pomoći da u kratkom roku dodete do novog kljuća. Jedno od rešenja je da sa sobom ponesete rezervni kljuc i cuvate ga odvojeno od glavnog. Drugo rešenje može biti da rezervni ključ poverite prijatelju koji ce vam ga u slucaju potrebe poslati brzom poštom. Oba rešenja su značajno jeftinija od izrade novog ključa.

Rent-a-kar

Vodite računa da pročitate ugovor koji ce vam dati u rent-a-kar agenciji, posebno deo o naplati štete u slucaju sudara. Uvek je dobra ideja dodatno se osigurati, ako to rent-a-kar agencija nudi (CDW). Ako imate osiguranje, neke agencije ce vam u slučaju da oštetite iznajmljeni automobil zadržati depozit koji ste dali pri preuzimanju automobila, a neke ce vam naplatiti jedinstvenu kaznu u slučaju štete.

Policijska intervencija

U slučaju da vas policija zaustavi u inostranstvu, računajte na ozbiljne kazne. To se naročito odnosi na prekršaje za vožnju u pijanom stanju i prekoračenje brzine. Kaznu treba platiti u zemlji u kojoj je nacinjen prekršaj, u protivnom imaćete velike probleme na granici pri sledecem ulasku. Pojedine osiguravajuće kuće kroz putno osiguranje klijentima nude i pravnu pomoć pa nije loše razmisliti i o ovoj doplati.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)