Datum:

07.12.2010. 10:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10085 pregleda

Iako smo svedoci da na srpskim drumovima svakodnevno ginu ljudi zbog nasilničke vožnje i da su se pojedine ulice u gradovima Srbije pretvorene u poligone za bržu vožnju, saobraćajna policija je u prvih 11 meseci 2010. godine otkrila i procesuirala prekršajnim sudovima 339 saobraćajnih prekršaja za nasilničku vožnju.

Najviše takvih prekršaja MUP je otkrio u Beogradu – 109, ali su prekršajni sudovi na teritoriji prestonice do sada rešili tek dva predmeta.

– U jednom slučaju je izrečena kazna 30 dana zatvora uz kaznene poene i zaštitnu meru zabrane upravljanja, dok je drugi slučaj, nakon utvrđivanja činjenica, prekvalifikovan u prekršaj nezaustavljanja na crveno svetlo semafora i sankcionisano u zakonskim okvirima – kažu u MUP-u za „Blic“.

Prema evidenciji MUP-a, od početka godine, u Srbiji se dogodilo 11 saobraćajnih nezgoda kod kojih je uzrok nasilnička vožnja.

Otkud tako mali broj prekršaja? Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je u praksi mnogo veći broj slučajeva nasilničke vožnje.

– Zakon pod terminom nasilnička vožnja podrazumeva prolazak kroz dva crvena svetla za manje od 10 minuta i preticanje kolone vozila preko pune linije, ali bi sudovi trebalo da iskristališu šta je u praksi nasilnička vožnja. Primera radi, ako neko vozi noću u smeru suprotnom od dozvoljenog sa ugašenim svetlima, on će platiti dve kazne – za vožnju sa ugašenim svetlima i za vožnju u suprotnom smeru – iako je očigledno da se tu radi o nasilničkoj vožnji. Takođe, ko parkira nasred prometne raskrsnice ili na šinama platiće samo za nepropisno parkiranje. Ima mnogo primera, ali mi ne možemo sve te primere da stavimo u zakon. Na policiji i na sudovima je da uzmu sve okolnosti u obzir i da širi spektar prekršaja podvedu pod nasilničku vožnju – kaže Okanović.

Dve su osnovne odrednice, dodaje Okanović, koje bi trebalo uzeti u obzir kada se odlučuje o tome šta je nasilnička vožnja. U praksi, to znači da vozač ne pokazuje obzir za bezbednost drugih, odnosno da ne haje za živote ostalih učesnika u saobraćaju, kao i da je načinio vrlo grub prekršaj.

– Nije ista težina prekršaja kada vozač prođe ulicom u zoni škole velikom brzinom u vreme kad deca imaju časove i kada prođe brzo istom tom ulicom u tri sata ujutru, kada u tu nema nikog, sve okolnosti treba uzeti u obzir. Drugi primer: vozači koji parkiraju u zaustavnoj traci autoputa Beograd – Niš i pretrčavaju ga da bi se okrepili u motelu koji se nalazi sa druge strane ne mogu da odgovaraju za isti prekršaj kao neko ko parkira na trotoaru u perifernom delu grada, gde taj prekršaj ne ugrožava u toj meri ostale učesnike u saobraćaju – kaže Okanović.

Na području Kragujevca podneto je 16 prekršajnih prijava protiv vozača koji su vozili nasilnički. Kako je za “Blic” izjavio Slobodan Đorić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije, svi su uhvaćeni u preticanju tri i više vozila preko pune linije.

– Od svih protiv kojih su podnete prijave, troje je dobilo kazne od 30 dana zatvora i 15 negativnih poena. Oni su dobili i zabranu vožnje od devet do 12 meseci – kaže Đorić.

Na području Novog Sada otkriveno je i procesuirano 28 ovih prekršaja i dogodile su se dve saobraćajne nezgode. U Prekršajnom sudu u Nišu kažu u 2010. godini jedan vozač je kažnjen kaznom od 30 dana zatvora zbog nasilničke vožnje dok su još tri postupka u toku.

Potrebno je istaći, kažu u saobraćajnoj policiji, da je najveći broj prekršajnih postupaka u toku, dok su svi koji su vođeni u skraćenom postupku presuđivani u zakonskim okvirima.

Brojke

339 prekršaja nasilničke vožnje otkrio je MUP
109 takvih prekršaja procesuirano u Beogradu
30 dana zatvora i zabrana upravljanja kolima je kazna za nasilničku vožnju
17 kaznenih bodova se dobija za nasilničku vožnju ako se izazove saobraćajna nesreća
15 kaznenih bodova se dobija za nasilničku vožnju
11 saobraćajnih nesreća bilo je u Srbiji 2010. godine zbog nasilničke vožnje
2 presude zbog nasilničke vožnje doneli su sudovi na teritoriji Beograda

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)