Datum:

09.01.2012. 22:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 12057 pregleda

Mada se sve glasnije priča o savremenim vozilima na električni, hidrogenski ili hibridni pogon i dalje ogromna većina vozača koristi tradicionalne benzinske ili dizel motore. Pretpostavke da su dizelaši ekonomičniji, a da upravljanje benzincem donosi više zabave mogu pasti u vodu ukoliko se isplativost pojedinih modela meri nakon tri godine ili ako se uzbudljivost vožnje računa efektivnim vremenom korišćenja menjača.

Mnogi automehaničari zastupaju tezu da dizel motori imaju za 30 odsto višu ekonomičnost u odnosu na benzince. Istraživanja na automobilskom odeljenju Inženjerskog instituta pokazala da su dobri dizelaši efikasni 35 odsto, a benzinski motori oko 27 odsto. Ukoliko se nastavi sa upotrebom novih tehnologija poput turbo i direktnog ubrizgavanja, na ovom instititu smatraju da će se razlika u ekonomičnosti ova dva klasična modela motora upola smanjiti. Treba, ipak, imati u vidu da cena goriva nije jedini parametar prilikom testiranja isplativosti dizelaša i benzinca, već i troškovi održavanja i stil vožnje. Recimo, vozila na dizel pogon imaju višu cenu i njihovo servisiranje je skuplje, ali su osiguranje i registracija povoljniji. Zato je prilikom izvođenja finansijske računice pre kupovine bilo kojeg automobila potrebno staviti na papir sve troškove.

Primera radi, dizel „fijat 500“ pređe šest kilometara po litru više nego benzinac od 1.200 kubika, ali je mnogo skuplji, što znači da treba da pređe 214.000 kilometara kako bi počeo da štedi na potrošnji. Dizelov jeftiniji servis smanjuje ovu razliku, ali benzinca je i dalje povoljnije imati više od tri godine ili na 58.000 pređenih kilometara. Slično tome, „pežo 3008“ i „folksvagen golf“ dizeli su jeftiniji nakon tri godine nego njihove benzinske verzije, ali BMW serije 3 predstavlja iznenađenje. Do tri godine prednost 320d dizela nad 320i benzincem još nije postignuta kroz uštedu na gorivu ili veću preprodajnu vrednost, dok su troškovi registracije isti, a osiguranje i servisiranje je skuplje za dizelaša. Zaključak je da 320i pobeđuje 320d u periodu od tri godine.

Generalno, sa pređenim kilometrima raste verovatnoća da će se ušteda ostvariti pre na dizelašu nego na benzincu. Bez obzira na to, mnogi su spremni da izvade i više novca iz džepa ukoliko im se svidi rad motora.

Iako su dizel motori i dalje bučniji možda značajnija specifičnost jeste da se u vozilima na ovakav pogon brzine mogu menjati ranije, za razliku od benzinaca koje je bolje pustiti na veće obrtaje pre promene stepena prenosa. Dakle, dizelaši dozvoljavaju raniju promenu brzine, što vožnju čini prijatnijom.

Dizel motori ekološki čistiji

Emisija ugljen-dioksida u direktnoj je vezi sa potrošnjom goriva, pa u zemljama Evropske unije veće simpatije imaju dizel motori. Međutim, dizel goriva proizvode više nitro-oksida i hidrokarbonata koje povezuju sa kancerom, srčanim oboljenjima i povećanom stopom astme. Veći deo ovih nusprodukata se može prečistiti filterima i hemikalijama – i moraće da bude u skladu sa evro 6 emisionim regulativama do 2014. godine.

 Plin oduzima snagu motora do deset odsto

Istraživanja su pokazala da se prilikom ugradnje standardnih gasnih uređaja snaga motora gubi do 10 odsto. Ako se ugradi kvalitetan uređaj najnovije generacije gubitak snage je od dva do četiri odsto. Inače, ugradnja plina u dizel motore nije isplativa jer ovakav pogon nema svećinu koja ga pali, već na određenom mestu dolazi do samozapaljenja. To znači, da dizel motori još ne mogu da se voze na čist gas, već bi to trebalo da bude mešavina gasa i nafte.

Izvor: Blic

1 komentar
  1. Ninoslav Stecko

    beh….
    Koliko se obradovah interesantnom temom, toliko se razocarah ‘supljim’ tekstom koji je, sticem utisak, napisan tek da bude napisan, i ne mogu da se otmem utisku da je autor blago receno totalno neupucen u ovo sto pise.
    Tema je super, ali – tanko tanko ….. nazalost ;(

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)