Datum:

19.01.2013. 23:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6531 pregleda

Na internetu se nedavno pojavila fotografija skinuta sa Google Maps-a na kojoj je prikazan magarac kako leži na jednom putu u Bocvani. Ubrzo, počeli su da stižu komentari sa optužbama da je nesretnu životinju pregazilo Google-ovo vozilo koji snima fotografije za Street View mapiranje.

Nove tehnologije najčešće donose svetu napredak i boljitak, ali nije retkost da odnesu i poneku žrtvu. Prema tvrdnji korisnika Twittera koji je u utorak 15. januara putem ove društvene mreže objavio fotografiju pomenutog magarca iz Bocvane, Google je odgovoran za smrt te životinje.

Fotografija koja je skinuta sa Google Street View-a prikazuje magarca koji leži na zemljanom putu, navodno pregažen, nakon prolaska Google vozila za snimanje.

Na ove optužbe reagovala je kompanija Google, demantujući da se nešto tako dogodilo.

“Naša kompanija vodi računa o bezbednosti kako ljudi, tako i životinja, pa i magaraca”, izjavio je predstavnik za štampu Google Street View-a.

Prema rečima ovog portparola, magarac je ležao na putu i pre nego što je vozilo naišlo, a nakon što je automobil prošao, životinja se pridigla na noge i produžila dalje. U prilog svojoj tvrdnji, Google je objavio niz fotografija koje navodno to i dokazuju.

Fotografija broj 1:

2

Fotografija broj 2:

3

Fotografija broj 3:

4

Ipak, i pored ovih fotografija, pristalice teorije o krivici Google-a nisu uvereni u njegovu nevinost. Oni sumnjaju da se događaj odvijao navedenim redosledom, a u prilog svojoj tvrdnji navode da, ako se sve desilo na način koji opisuje portparol Google-a, onda se magarac kretao unatraške, što je prilično neuobičajno.

U polemiku se uključio i Roger Short, profesor sa odseka za zoologiju Univerziteta u Melburnu, koji je za sajt News.com.au izjavio da magarci jednostavno ne umeju da hodaju unatraške.

“Ove životinje nisu prilagođene za takav vid kretanja. Moguće je da naprave par koraka, ali to nije normalan način hodanja kod magaraca”, objašnjava Short.

Nakon svega, nije do kraja jasno šta se u ovom slučaju zaista dogodilo, a mi vam prenosimo fotografije koje je tim povodom objavio Google.

Inače, ovo nije prvi put da je Google optužen za ubistvo neke životinje tokom snimanja za Street View. Tako su 2009. godine objavljene fotografije koje prikazuju kako je Google-ovo vozilo u američkoj saveznoj državi Njujork udarilo mladunče jelena koje je istrčalo na put.

5

Fotografije su kasnije ukljonjene sa Google Street View-a, a kompanija je izrazila žaljenje zbog incidenta i saopštila da je vozač odmah zaustavio automobil i pozvao policiju.

6

Kako je Google tada tvrdio, povređeni “bambi” nije stradao, već je uspeo da se pridigne i da pobegne pre dolaska policijske patrole.

Izvor: B92

 

1 komentar
  1. Mile

    Strucnjak za zoologiju kaze: ” Ove životinje nisu prilagođene za takav vid kretanja. Moguće je da naprave par koraka, ali to nije normalan način hodanja kod magaraca” > U polemiku se uključio i Roger Short, profesor sa odseka za zoologiju Univerziteta u Melburnu, koji je za sajt News.com.au izjavio da magarci jednostavno ne umeju da hodaju unatraške…< A ja mu kazem da se pokrije usima i da cuti ako ne zna nista pametnije da kaze. Svako ko poznaje prirodu konja, pa i magaraca, znace o cemu se zapravo ovde radi, a jasno se vidi na fotografiji. Ove zivotinje praktikuju da se s vremena na vreme VALJAJU po prasini, travi, slami. To cina teko sto se okrenu na ledja i zatim se prebasuju s jedne bocne strane na drugu. To se jasno vidi na fotografiji, po obrisima u prasini i po polozaju nogu. Da je zivotinja udarena imala bi opruzene noge a ne zgrcene. I sigurno je tacno da je magarac nakon par desetina sekundi skocio na noge i otisao svojim pute. A ovo je, verovatno samo jos jedan pokusaj da se na "lak" nacin "oleši" jedna, finasijski dobrostojeca kompanija…

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)