Datum:

29.10.2013. 16:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3260 pregleda

Bliži se 1. novembar, datum koji označava početak obaveze korišćenja zimskih guma na vozilima u Srbiji. Predviđeno je da u periodu do 1. aprila vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice.

Zahvaljujući novom pravilniku, koji je stupio na snagu 1. novembra 2012, vozači su dobili veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje. Kakve su obaveze, ali i sankcije u slučaju da ih se vozači ne pridržavaju?

– Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prianjanje. Hemijski sastav zimskih pneumatika je takav da su dosta mekši od letnjih, pa se njihova upotreba preporučuje već ispod sedam stepeni Celzijusovih. Po praviliniku dozvoljeno je da se zimske gume montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda.

– U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.

– Vozači autobusa i kamiona od dodatne opreme moraju da imaju još i lopatice za čišćenje snega. Vlasnici putničkih automobila nisu u obavezi da imaju ovu vrstu opreme, ali manja ili sklopiva lopatica za sneg, koja ne košta mnogo a zauzima malo mesta u prtljažniku, može vam pomoći ako vas, dok je automobil parkiran, preko noći iznenadi sneg.

– Pošto se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, kazna je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice, ako je ono vlasnik vozila, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, a policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu kada je ona obavezna za upotrebu.

Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode, izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Preporuka je da gume na svim točkovima treba da budu iste i da kombinacije nisu dobra ideja jer je važno da svi točkovi pružaju isti nivo prianjanja podlozi. Većina vozača ne razmišlja o tome da ako su, recimo, na zadnjim točkovima instalirane neodgovarajuće gume, oni će slabije kočiti u zimskim uslovima i imati neuporedivo veću mogućnost proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja.

Kao što smo svedoci i ovih dana, dešavaće se da i u novembru tokom dana temperatura bude i 20 stepeni, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature. U svakom slučaju, ako u periodu od 1. novembra do 1. aprila planirate duži put, najbolje je imati namontirane zimske gume da ne biste došli u neprijatnu situaciju da vas u toku putovanja iznenadi nagli pad temperature, sneg i led.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)