Datum:

25.06.2013. 10:29

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3228 pregleda

Policijske patrole u Srbiji dobile su naredbu da posebno obrate pažnju na vozače koji namerno prolaze kroz crveno svetlo ili voze u kontra smeru velikom brzinom i da ih odmah privode. Među mladima je sve popularnija ova igra smrti nazvana srpski rulet, što je uzrok velikog broja nesreća i nedužno poginulih učesnika u saobraćaju.

Srpska verzija ruskog ruleta predviđa da igrači, odnosno vozači, umesto pištolja koriste automobil i u sumanutim vožnjama, u kojima važi princip da se radi suprotno od onoga što je dozvoljeno, stavljaju svoj život na kocku. „Vožnje smrti” se zakazuju noću, uglavnom vikendom, kada na ulicama ima manje saobraćaja.

U trkama učestvuju mlađi vozači, koji se klade da mogu da urade stvari koje su prosečnom vozaču nezamislive. Poseban izazov su mostovi, tuneli, slabo obezbeđeni putevi, kada se drastično povećava i visina opklade. Najčešća opklada je da vozač vozi u kontra smeru velikom brzinom ili da iz poprečne ulice kroz crveno svetlo izađe na glavni put. Za to vreme, druga ekipa vozi paralelno sa njima, ili ih čeka na raskrsnici kako bi se uverila da će opklada biti ispunjena.
 
Šta je “srpski rulet”

  Vožnja u kontra smeru velikom brzinom
  Iz poprečne ulice kroz crveno svetlo izaći na glavni put

Policija sumnja da je Marko M. u Paraćinu 8. juna u četiri sata ujutru igrao „srpski rulet” i „mercedesom” se zakucao u automobil Aleksandra Miljkovića (22) koji je u udesu teško povređen. Otac povređenog mladića Saša Miljković kaže da mu je u tužilaštvu rečeno da se proveravaju sumnje da je bahati vozač igrao „srpski rulet” vozeći 160 kilometara na sat Ulicom vojvode Mišića ka autoputu.

Stravičan sudar koji je 15. marta izazvao Branko D. u Beogradu tragičan je epilog „srpskog ruleta”. On je vozio Ulicom Vojislava Ilića u suprotnom smeru, sa ugašenim svetlima brzinom od 140 kilometara na sat i naleteo na automobil Branka Stanića (22). U ovoj nesreći poginuo je Stanićev drug Marko Simić (19), sedmoro je povređeno, a oštećena su i četiri automobila.

U policiji kažu da je svim saobraćajnim patrolama izdata naredba da obilaze ulice za koje se priča da su lokacija igre „srpski rulet” i da svakog vozača za kog sumnjaju da učestvuje u „igri smrti” odmah privedu.

– Imamo saznanja da je među mladima popularna ova igra, i naredili smo da se obrati pažnja na vozače koji tako nešto pokušavaju. Ovom igrom su direktno ugroženi životi ljudi i prema rizičnoj i sumanutoj vožnji imamo nultu toleranciju – kažu u MUP-u.

Okanović: Rulet teško dokaziv

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da je ova „igra” popularna u Novom Sadu i Beogradu ali da je sve češća i u ostalim gradovima Srbije.

– Bilo je slučajeva da su vozači ulazili u pogrešan smer na autoputu, pa čak i kad su im trake fizički razdvojene. Poznat je i slučaj vožnje u kontra smeru na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ipak, igra je izuzetno teško dokaziva pred sudom i teško ju je sankcionisati jer vozači nikada neće da priznaju – ističe Okanović.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)