Datum:

25.09.2011. 23:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

3 komentara 4420 pregleda

U Srbiji se primenjuje najpravedniji sistem plaćanja putarine – direktnom naplatom po pređenom kilometru, a cene su najniže u regionu. To je izjavio direktor sektora za putarinu u Javnom preduzeću “Putevi Srbije” Milenko Caković.

Vozači putničkih automobila plaćaju u Srbiji 0,03 evra po pređenom kilometru, Hrvatskoj 0,05, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 i Francuskoj 0,095 evra, dok se u Sloveniji putarina za tu kategoriju vozila plaća posredstvom vinjeta – nalepnica kojima vozači dokazuju da su platili korišćenje puteva, rekao je Caković.

Putarina za 409 kilometara autoputa na relaciji Zagreb – Split je među najskupljim u Evropi i iznosi 21,5 evra, dok se u Srbiji za 450 kilometara do Niša do Subotice plaća 13,5 evra, ističu u Putevima Srbije.

On je ocenio da je opravdan zahtev “Puteva Srbije” za povećanje putarine u proseku oko 11 odsto, jer se taj novac koristi za održavanje autoputeva, magistralnih i regionalnih puteva. Caković je rekao da je za redovno održavanje “Putevima Srbije” potrebno duplo više novca nego što se sada koristi za te namene. Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić ranije je izjavio da se u Srbiji godišnje troši oko 300 miliona evra za održavanje puteva, a da bi ta suma trebalo da bude veća za više od tri puta da bi, kako je naglasio, “bili na evropskom nivou.”

Caković je kazao da se u Sloveniji za autobuse i šlepere direktno naplaćuje putarine po pređenom kilometru i da je skuplja nego u Srbiji.

U našoj zemlji autobusi plaćaju po pređenom kilometru 0,1 evra, a šleperi 0,19 evra, dok u Sloveniji vozači autobusa treba da izdvoje 0,20 i šlepera 0,287 evra.

Caković je objasnio da se u Evropi putarina naplaćuje na dva načina – direktnom naplatom sa otvorenim ili zatvorenim sistemom kao što je slučaj u Srbiji i putem vinjeta u pojedinim evropskim zemljama, na primer u Bugarskoj i Rumuniji.

U Bugarskoj i Rumuniji putarina se naplaćuje putem vinjeta i to za magistralne puteve, jer nemaju autoputeve, dok se kod nas prolazak magistralnim putevima ne naplaćuje.

Pojedine evropske zemlje koje koriste vinjete direktno naplaćuju putarinu za prelaz preko mostova i prolaz kroz tunele i imaju veoma visoke cene, dok Srbija ne primenjuje takav vid naplate, kažu u “Putevima Srbije.

Otvoreni sistem naplate putarine se primenjuje na deonicama na kojima se saobraćaj u odredjenom delu odvija u saobraćajnoj traci na kojoj smerovi nisu fizički razdvojeni, pa je moguće okretanje, ulazak ili izlazak na pojedinim delovima autoputa i putarina se naplaćuje za korišćenje cele deonice bez obzira na mesto ulaska ili izlaska, na primer na autoputu Niš – Leskovac.

Takav sistem se koristi i u drugim zemljama, kao što su Španija, Makedonija, Hrvatska i Grčka.

Caković je kazao da bi naplata putarine putem vinjeta sa trenutnim stepenom izgrađenosti autoputeva u Srbiji dovela u neravnopravan položaj žitelje koji povremeno koriste autoputeve, a kojih nije malo, jer bi plaćali nerealno visoku cenu u odnosu na one što koriste autoput svakodnevno i kojima bi se to isplatilo.

Na primer, u Sloveniji se za korišćenje autoputa u periodu od sedam dana za vinjetu plaća 15 evra, mesec dana 30 evra i godinu dana 95 evra.

Direktor sektora za naplatu putarine u “Putevima Srbije” je istakao da je cena putarine poslenji put promenjena 2008, a da je od tada zabeležen rast cena na malo veći od 10 odsto, kao i da je u februaru 2009. izjednačena cena putarine za domaća i strana vozila tako što je strancima putarina snižena u proseku za 40 odsto.

Time je smanjen i godišnji prihod od naplate putarine za 3,4 milijarde dinara, istakao je Caković podsetivši da su “Putevi Srbije” poslednji put podneli vladi zvaničan zahtev za povećanje putarine 17. maja minule godine.

Izvor: Tanjug/B92

3 komentara
 1. Masinac

  A jel oni znaju kakvi su auto putevi u Hrvatskoj i okolnim zemljama??? ovo sto mi zovemo “Auto put” je u Hrvatskoj losa ulica…a da ne govorim sto je u Hrvatskoj prosecna plata 700e,a kod nas vec 6 godina 200e,tako da oni koriscenje auto puta i ne osete..msm svi uporedjuju sve zivo sa susedima,a niko da se seti da kaze da svi oni imaju mnogo vece plate i da je zivot generalno bolji nego u ovoj rupi ,ako se ovo uopste i moze nazvati zivotom..

 2. Pera

  Da li će NEKAD NEKO reći ovim partijskim stručnjacima da te puteve ne koriste Slovenci i Hrvati sa prosečnom platom od 750 evra nego Srbi sa prosečnom platom 350 evra!
  SRAMOTA koliko ponižavaju ovaj narod!

 3. igor spasic

  sve je to lepo, ali sto ne kazu koliki je odnos njihovih i nasih plata….ha

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)