Datum:

14.02.2012. 22:49

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5370 pregleda

Srpski vozači ne plaćaju više gorivo koje je među najskupljima u regionu. Podaci koje je prezentovalo Udruženje naftnih kompanija Srbije, izraženi u evrima po srednjem kursu, pokazuju da benzin najskuplje, i dalje, plaćaju Grci, čak 1,70 evra za litar, a da za dizel gorivo najviše izdvajaju komšije u Mađarskoj – 1,54 evra.

Prosečna cena benzina (evropremijum BMB 95) u Srbiji iznosi 1,31 evro za litar, što je jeftinije nego u Grčkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali i znatno skuplje nego u BiH gde za litar ovog derivata vozači plaćaju 1,18 evra.

I cena dizela u Srbiji se nalazi u „zlatnoj sredini“ kada je region u pitanju. Naši vozači za litar daju 1,30 evra. Tako našim vozačima zavide Mađari, Grci, Rumuni, Bugari, Slovenci. Isplativije je kupovati dizel u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, a pogotovo u Makedoniji gde za litar treba izbrojati 1,14 evra!

Sve punionice su dobro snabdevene i tečnim naftnim gasom (TNG) uprkos činjenici da je TNG najviše podložan „sezonskim oscilacijama“, kako kažu u UNKS. „Plina“ ima sasvim dovoljno, pa je na pojedinim pumpama, većinom privatnim, pojeftinio i u ponedeljak se prodavao od 65,50 do 70,90 dinara po litru.

Skupa ušteda

Vozači koji su, protivno propisima, punili rezervoare svojih automobila umesto dizelom, znatno jeftinijim lož-uljem ovih dana skupo plaćaju uštedu od oko 35 dinara po litru.

– U lož-ulju ima mnogo takozvanih industrijskim parafina koji se stvrdnu na velikim hladnoćama i mogu poprilično da oštete sistem za gorivo, ali i motor vozila – objašnjava Mićović.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)