Datum:

08.12.2012. 20:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3559 pregleda

Snežni pokrivač prekrio je u subotu većinu gradova u Srbiji, na ulicama se saobraćaj odvija sa manjim zastojima, a nadležne službe su u stanju pripravnosti i situacija je “pod kontrolom”.

Temperatura koja je ušla u minus “zagrejala” je radijatore, a u većini gradova nema problema sa grejanjem, dok u toplanama poručuju da su spremni za zimsku sezonu.

Beograd je osvanuo pod snegom, duva jak vetrar a sve glavne saobraćajnice u glavnom gradu su prohodne i nema većih gužvi i zastoja.

Saobraćaj se nesmetano odvija i u Novom Sadu. Ekipe novosadskog “Puta” nastavljaju čišćenje najprometnijih gradskih ulica i bulevara, a radnici Zimske službe “Gradskog zelenila” od jutros rašćišćavaju autobuska stajališta i druge površine.

U Novom Sadu nema problema ni sa daljinskim grejanjem stanova i drugih objekata, ono se odvija uredno i nema prekida u isporuci toplotne energije.

Sneg od jutros neprekidno pada i u Srednjebanatskom okrugu, što otežava saobraćaj na mokrim kolovozima, sa smanjenom vidljivošću.

Svi magistralni putevi u srednjem Banatu su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano, pre svega zbog jakog vetra i nanosa snega na pojedinim deonicama.

Dok radnici “Vojvodinaputa ” posipaju so i mašinama raščisćavaju saobraćajnice od jutros su se dogodile četiri saobraćajne nezgode, sa manjom materijalnom štetom, pa iz policiske uprave upozoravaju vozače na oprez i na obaveznu zimsku opremu.

Sneg je od jutros vidljiv i u opštini Bačka Topola, a prati ga jak istočni vetar, što je izazvalo probleme u saobraćaju i kvarove na dalekovodima, pa su pojedina mesta u toj opštini ostala bez struje.

Na pojedinim delovima autoputa, posebno na deonici od Bačke Topole do Feketića, snežni nanosi su od pet do 10 centimetara, vidljivost je zbog mećave smanjena na oko 50 metara, a putevi u tom delu zemlje su prohodni.

I ekipe JKP “Čistoća i zelenilo” koje održavaju gradske saobraćajnice u Subotici, od prvih jutrošnjih padavina su na terenu i posipaju so i rizlu po ulicama.

“Koliko sneg pada, stanje u saobraćaju je vrlo dobro. Očekujem da ćemo do večeras skloniti sneg sa kolovoza, nakon čega će se krenuti sa posipanjem kamenih agregata po putevima u strogom centru”, rekao je Tanjugu organizator zimske službe u tom preduzeću Dejan Petrić.

Snežne padavine u Timočkoj krajini vozačima pričinjavaju velike teškoće u saobraćaju, a najteže je na putu Bor-Žagubica preko Crnog vrha gde je, što je Tanjugu potvrđeno u Meteorološkoj stanici na toj planini, jak jugoistočni vetar već stvorio snežne nanose i do jednog metra.

Sa grejanjem u Boru nema problema, jer je oko 12.000 stanova vezano na daljinsko grejanje, a uglja u Toplani u tom gradu ima dovoljno i stiže u kontinuitetu.

Problem, međutim, predstavlja naselje Popova plaža u Zaječaru gde od početka grejne sezone nema grejanja, a kako najavljuju nadležni u Zaječaru grejanje u tim stanovima očekuje se do kraja meseca.

Jedan od retkih gradova u kojima sneg danas ne pada je Užice, gde po informacijama Zimske službe održavanja svi putni pravci u normalnom režimu saobraćaja.

Kolovozi su vlažni pa putari upozoravaju vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, a problema nema ni u snabdevanju gasom.

I regionalni i lokalni putevi u Pomoravskom okrugu, kao i deonica autoputa Beograd – Niš od Batočine do Ražnja, su suvi, saobraćaj se odvija normalno, a malo padavina, kiše, susnežice i snega bilo je noćas.

Javno preduzeće “Toplana” u Jagodini, koje zagreva oko 6.100 stanova, administrativni centar, socijalne, predškolske i školske ustanove i oko 1,5 milona kubinih metara poslovnog prostora, funkcioniše normalno, rekla je Tanjugu direktor “Toplane” Nadežda Marković Purić.

U Kruševcu se temperatura ni danas nije spustila ispod nule, padavina još uvek nema, a zbog planirane intervencije na delu glavnog magistralnog vrelovoda, veći deo korisnika koji se toplotnom energijom snabdeva iz pravca centralnog toplotnog izvora, od Kosančićeve do Ulice Sestre Popović, danas je bez grejanja.

Prema rečima potparola kruševačke toplane Pegi Petrović, planirano je da se radovi na mreži završe do večeras kada se očekuje i normalizacija sistema i uspostavljanje redovnog režima rada. “Svi ostali delovi sistema za proizvodnju i distrbuciju toplotne energije su u funkciji”, rekla je Petrović.

Jablaničkom okrugu se snežni pokrivač od 5 do 10 centimetara može videti samo na području Vlasinskog jezera i Crne Trave.

Putni pravci na području Leskovca i Jablaničkog okruga su prohodni, mestimične poledice ima na putevima u planinskim područjima, a kako su jutarnje temperature ispod nule JKP” Toplana” u Leskovcu produžila je grejanje u stanovima za jedan sat.

Prohodni su i putevi na teritoriji Moravičkog okruga, a pošto se u Čačku padavine očekuju u noći između subote i nedelje, preduzeće “Štrabag” je spremno da reaguje.

Prema rečima Slavice Kostić, iz dežurne službe tog preduzeća, soli ima u dovoljnim količinama, mehanizacija je spremna, a stepen pripravnosti je podignut na treći nivo, dežura se 24 sata i za sada nema nikakvih problema.

Iz preduzeća “Putevi” Ivanjica, koje održava putnu mrežu do Nove Varoši, kažu da je bilo intervencija protekle noći, ali bez zastoja u saobraćaju.

U Čačku nema problema u isporuci toplotne energije, a prema rečima direktora JKP za grejanje “Čačak” Petra Domanovića daljinski sistem je stabilan, vrši se redovna kontrola toplotnih podstanica, pritisak gasa je stabilan, a dežurne ekipe su na terenu prema utvrđenom rasporedu.

Vetar

Jaki udari vetra izazivaju česte prekide struje u pojedinim delovima Zrenjanina i u okolnim selima, a temperatura od minus dva stepena nije nepovoljno uticala na grejanje, pa su radijatori topli, rečeno je Tanjugu u dežurnim dispečerskim službama.

Niš bez snega

Sneg ne pada ni u Nišu, manji snežni pokrivač zadržao se samo na planinama u okolini grada posle padavina sredinom sedmice, a centralno grejanje u gradu je redovno. Portparol Gradske toplane Milena Pavlović rekla je ranije Tanjugu da je to javno preduzeće spremno za pojačano grejanje u slučaju niskih temperatura.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)