Datum:

10.11.2010. 9:23

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 20738 pregleda

Od 1. januara dodatno se spuštaju iznosi dažbina na robu iz EU. Carinska stopa za vozila nabavljena u EU, umesto sadašnjih 7,5 biće 5 odsto

Od Nove godine, roba koja se nabavlja u Evropskoj uniji biće jeftinija između tri i pet odsto. Naime, primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, a koju je Srbija počela jednostrano da primenjuje od kraja januara 2010. godine, predvidela je da se, svake godine, za neki procenat umanjuje carinska stopa za uvoz iz država Evropske unije.

Tako će, recimo, nabavka automobila svih kubikaža, za koju je carina, ukoliko se nabavlja u zemljama Evropske unije, u narednoj godini biti jeftinija 2,5 odsto, odnosno carina za vozila nabavljena u EU biće, umesto sadašnjih 7,5 odsto – 5 odsto.

Ukoliko se sačeka do Nove godine, uvoz danas toliko traženih guma za putničke automobile plaćaće se osam, umesto dosadašnjih 12 odsto. Ovo, naravno, važi samo za kupovinu guma poreklom iz Evropske unije, dok za njihovu nabavku u drugim državama carina i dalje iznosi 20 odsto.

Niže carinske stope, kao posledica primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, neće, bar ako je sudeći po dosadašnjem iskustvu, doneti jeftinije uvozne proizvode na ovo tržište. Na to ukazuju podaci iz prošle godine, kada, nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, nije došlo do spuštanja cena robe poreklom iz Evropske unije.

Manji prihod

Država je, zahvaljujući odluci da krajem prošlog januara, krene u jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, izgubila značajna sredstva koja su u budžet ranije stizala zahvaljujući naplaćenim carinama. Tako je prihod od carina u 2008. godini bio 64,7 milijardi dinara, a u godini otpočinjanja primene Prelaznog trgovinskog sporazuma svega 48 milijardi dinara. Za prvih devet meseci ove godine država je od carina prihodovala 31,8 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)