Datum:

06.11.2010. 18:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 13987 pregleda

Za najviše mesec dana, Srbija će dobiti prvi pravilnik o upravljaju auto-otpadima, koji će biti usklađen sa propisima Evropske Unije. Na njima se više neće moći prodavati polovni rezervni delovi, već će to raditi registrovana preduzeća. Vlasnici otpada moraće da poseduju propisanu opremu za rad, bez koje im poslovanje neće biti omogućeno.

U Ministarstvu životne sredine, koja je nadležna za ovu oblast, još uvek nema pouzdanih podataka o broju auto-otpada u Srbiji, ali će sa pravilnikom biti utvrđeno koliko ima operatera za rastavljanje automobila i prodavaca polovnih delova.

”Ovim ćemo napraviti sistem za upravljanje otpadima, tako da ne zagađuju životnu sredinu” – navodi Bojan Đurić, državni sekretar ovog ministarstva. ”Operateri koji će rasklapati stara vozila u delove za prodaju moraće da poštuju tehničke uslove u pogledu standarda bezbednosti saobraćaja. Ne želimo da zatvorimo auto-otpade, već da se uvede kontrola u ovoj delatnosti”, dodaje Đurić.

Otpadi na zemljanim placevima, ograđeni strunutim karoserijama će ovim pravilnikom postati prošlost. Jer, novi propisi će nalagati da se radi na nepropusnoj betonskoj podlozi, kako otrovne materije ne bi mogle dolaziti u dodir sa zemljom i vodom. Separatori za prečišćavanje otpadnih voda, garaže za demontazžu, zatvoreni magacini polovnih i zamašćenih delova, mašine za sečenje i usitanjvanje metala, prese, sistemi za zaštitu od požara i eksplozija biće deo standardne opreme auto-otpada.

”Ne možete očekiviti od radnika koji radi napolju, na -10 stepeni Celzijusa, da posveti punu pažnju rastavljanju automobila u delove za prodaju, jer to može ugroziti bezbednost kupaca” – kaže Đurić. ”Ulaganje u kancelarije je minimalno, ali više “poslovni prostor” na auto-otpadu neće predstavljati baraka od delova starih automobila”.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja preko Fonda za zaštitu životne sredine davaće podsticajna sredstva i izuzetno povoljne komercijalne kredite sa godišnjom kamatom od samo 1 odsto za sve operatere koji će vršiti tretman otpadnim vozilima u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)