Datum:

22.10.2014. 16:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara 6909 pregleda

Jedine dve zemlje u Evropi u kojima je litar dizela skuplji od litre benzina su Srbija i Velika Britanija!

U Srbiji je prosečna cena benzina 1,32, a dizela 1,35 evra za litar. Naravno, kada se tome doda naš specijalitet da skoro svaka pumpa u okviru iste naftne kompanije ima različite cenovnike, onda ne čudi i što je na nekim, veoma prometnim bezninskim stanicama razlika i svih pet dinara po litru.

U Velikoj Britaniji je država odgovorna za ovu anomaliju, a razlog je poreska politika kojom se destimulišu vozači koji koriste dizel iz ekoloških razloga.

Nažalost, u Srbiji ekologija nije uzrok povećanom disparitetu cena, a podatak da je akciza za dizel niža za četiri dinara od one na benzin pokazuje i da razlog za ovu nelogičnost zbog koje negoduju vozači sa dizel agregatima nije u takozvanim državnim zahvatanjima.

– Jasno je da na kretanje cena na našem tržištu najviše utiče najveći igrač. U velikoprodaji NIS cena je taman za tih pet dinara viša – objašnjava Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. – Razlog zašto je tako leži u činjenici, bar su tako nama objasnili, da je postupak prerade evrodizela složeniji, skuplji nego kod evropremijuma.

U suštini, kaže Tatić, preradom tone sirove nafte više se profitira na prodaji dizela nego benzina.

Ostaje nejasno kako se u drugim zemljama Evrope, koje čak imaju ista državna zahvatanja, akcize i poreze na oba ova agregata, dizel prodaje po znatno nižoj ceni nego benzin.

U Austriji, na primer, litar benzina košta 1,37, a dizela 1,29 evra za litar, u Nemačkoj 1,53 evra za litar košta u proseku benzin, a dizel 1,33 evra za litar.

TNG poskupljuje

Litar tečnog naftnog gasa (TNG) je skoro na svim benzinskim stanicama u Srbiji poskupeo od 1,5 do 2,5 dinara za litar i sada je opet oko granice od 90 dinara za litar.

– Sleduje nam redovno sezonsko usklađivanje cena TNG jer je zbog onosa propana i butana u smeši TNG uvek skuplji zimi – kaže Tatić.

Na pitanje zašto smo onda celo leto imali zimske cene, Tatić kaže da je razlog za to bila – Ukrajina.

Inače, vozači koji koriste popularni auto-plin biće neprijatno iznenađeni i za Novu godinu, kada je predviđeno da se akciza za TNG poveća za dodatnih pet dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)