Datum:

04.11.2013. 22:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2324 pregleda

Ostavština Josipa Broza Tita i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim nekretnina koje su predmet sukcesije, zemlje bivše Jugoslavije spore i o pokretnoj imovini.

Tako se za vlasništvo nad nekadašnjim Titovim automobilima nadmeću Srbija i Slovenija, a jedan od tih automobila je i Rols Rojs, koji je danas izložen u Ljubljani.
 
Ovaj automobil izložen je uz još 13 vozila koje je Tito koristio ili dobio na poklon i svi su pre skoro 30 godina pozajmljeni iz Beograda.
 
– Bila je to izložba na nekoliko godina, ali dogodila se 1991, kada je došlo do raspada Jugoslavije, tako da su od tada još u našem muzeju, rekao je Orest Jarh, direktor Tehničkog muzeja Slovenije, u kojem se nalaze Titovi automobili.
 
Kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović je za SEEbiz tada izjavio da petnaest Titovih automobila koji se nalaze u Sloveniji treba da se vrate beogradskom Muzeju.
 
– Trinaest automobila iz Titovog vozog parka i dva automobila iz Vojnog muzeja je ovaj Muzej, koji se tada zvao Memorijalni centar Josip Broz Tito, dao na revers Tehniškem muzeju u Bistrici. Taj revers je imao rok važenja od pet godina, podseća kustos.
 
U ovom muzeju nalazi se i “Packard”, koji je 1945. godine Staljin poklonio Titu, blindirani Mercedes kupe iz 1939. godine, ali i blindirani ZIS – poklon Hruščova. Sva ta vozila Srbija traži natrag.

U Tehničkom muzeju Slovenije kažu da nikada nisu dobili nikakav zahtev iz Beograda, ali veruju da je njihova zemlja spremna na razgovor o sukcesiji, ali ne i na bezuslovan povratak automobila u Beograd.
 
– Ima mogućnosti da se ta stvar promeni, pošto ima i drugih značajnih stvari, baštine koja je značajna za Sloveniju, a još je u Beogradu, navodi Orest Jarh.
 
Vlasnik Muzeja automobila u Beogradu Bratislav Petković u svojoj kolekciji poseduje i jedno vozilo koje je koristio Josip Broz Tito, a reč je o Kadilaku nabavljenom specijalno za maršala.
 
Zbog velike vrednosti ovakvih oldtajmera, Petković bi u svom muzeju voleo da vidi barem još jedno Titovo vozilo.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)