Datum:

15.10.2013. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7243 pregleda

Pogledajte da li ispod ručki na vratima, na prednjem i zadnjem braniku, na vratima od prtljažnika, rezervoara i na retrovizorima vašeg automobila imate sitna oštećenja ili ogrebotine… Pronašli? Pre zime je dobro sanirati ove “ožiljke” kako se ne bi dodatno proširili.

Danas se na tržištu mogu naći različita kozmetička sredstva za automobile koja mogu biti od velike pomoći svim vozačima. Jedno od njih, a koje svi treba da imamo u prtljažniku, jeste i polirpasta, odnosno popularno nazvani „skreč avej“ proizvodi.
 
Budući da su farbanje i popravka oštećenja na karoseriji kod majstora prilično skupi, ove kreme mogu nam pomoći da uštedimo novac, a da na jednostavan i brz način uklonimo one sitne ogrebotine koje svi imamo.
 
Bilo da ste vozilo ogrebali na parkingu, ili ste vozili kroz ne tako urbane sredine pa vam je šiblje ostavilo tragove po boji, ili ste jednostavno nemarni i kod svake brave ostavljate otiske sa ključevima, noktima i slično, znajte da bi sva ta oštećenja trebalo da sanirate pre zime kako se ne bi dodatno proširila.

Šta su „skreč-avej“ kreme?
 
Većina ovih krema napravljena je od vrlo sitnog abrazivnog praha pomoću kojeg uklanjaju površinska oštećenja i brazde na boji. Bezbedne su za upotrebu na svim farbama, ali je vrlo bitno pročitati uputstvo sa njih pre nego što se upustite u saniranje oštećenja.
 
Takođe, u prodavnicama auto-opreme mogu se naći i polir paste u boji, kao i one namenjene starim farbama.
 
Kako se koriste?
 
Najčešće je dovoljno da na čistu površinu nanesete određenu količinu paste i čistom krpom, jačim pokretima tretirate oštećenje. Ono što je važno da proverite na pasti koju ste nabavili jeste kakvim pokretima treba polirati. Zavisno od proizvođača, pokreti mogu biti kružni ili pravolinijski. Nakon toga, sve što je potrebno jeste da sačekate da se sredstvo osuši i da suvom krpom ispolirate do sjaja. Rezultati kod sitnih, površinskih oštećenja sigurno neće izostati.
 
Cene polir-pasta za uklanjanje ogrebotina se kreću od 400, pa do 800 dinara, a zavisno od veličine površina koje su oštećene, popravke ne bi trebalo da traju duže od petnaestak minuta.
 
Za dublja oštećenja
 
Za oštećenja karoserije kod kojih je skinut lak postoje i posebni setovi za popravku i uglavnom se sastoje od dve kreme i vodobrusnog papira. Ovi setovi su skuplji od krema koje smo već pomenuli, a i tretiranje je nešto komplikovanije.
 
Potrebno je da dublja oštećenja tretirate šmirgl-papirom, a zatim snažnim pokretima da nanesete pastu. Nakon toga se upotrebljava druga pasta koja daje visoki sjaj. Cene ovih setova se kreću od 1.200 dinara, pa naviše.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)