Datum:

24.07.2017. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

1 komentara pregleda

Otkrića uglednog nemačkog lista “Špigl” predstavljaju još jedan veliki udarac na nemačku auto-industriju, jer se tvrdi da su tamošnji proizvođači udruženi u “jedan od najvećih kartela u istoriji zemlje”.

Nakon velikog skandala sa dizelom, najveću granu industrije Nemačke potresa novi, možda još veći, a posledice će se znati nakon što tela Evropske unije i Nemačke završe istragu, za koju je zvanično potvrđeno da je otpočela.

Kako je otkrio Špigl, stotine rukovodilaca velike nemačke trojke VW (uključujući Audi i Porsche), Dajmler i BMW su sarađivale u više od 60 radnih grupa, koje su odlučivale o nizu pitanja, a sve u cilju suzbijanja konkurencije.

Navodno, posle “dizelgejta” i verovatno niza inspekcija i istraga u samoj kompaniji čelnici Volkswagena su poslali pismo nemačkim vlastima u kome se navodi priznanje o učešću u kartelskom ponašanju.

“Politiko” prenosi da su se nedozvoljeni dogovori između “velike trojke” pravili još od devedesetih godina prošlog veka, a da su se ticali niza tehničkih i ekonomskih pitanja oko proizvodnje, plasmana i razvoja vozila.

Čak se tvrdi i da je “dizelgejt” delom posledica kartelskog poslovanja, jer su međusobni dogovori oko određenih tehnologija doveli do toga da varanje softverom postane jedino moguće rešenje za “štelovanje” rezultata o emisiji štetnih gasova.

Kompanije ili nisu komentarisale slučaj, ili su u slučaju VW odbacile sve ovo kao glasine.

Nemačka auto-industrija u toj zemlji zapošljava 800.000 ljudi, a čini čak petinu industrijskog prihoda u zemlji.

Tela EU koja se bave zaštitom konkurencije imaju široka ovlašćenja i mogu da izriču kazne koje se broje milijardama evra. Takođe, antikorupcijske komisije mogu da primoraju kompanije koje posluju u EU da promene način poslovanja.

Podsetimo, nemački proizvođači zbog “dizelgejta” već trpe štetu koja se meri milijardama dolara.

Izvor: B92

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)