Datum:

17.05.2014. 17:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3288 pregleda

Kazne za saobraćajne prekršaje treba da imaju vaspitno-popravni efekat. U Ohaju, SAD, smatraju da se to najbolje postiže javnim “žigosanjem” vozača koji je prekršio zakon.

Vožnja pod uticajem alkohola ili drugih nedozvoljenih supstanci smatra se izuzetno opasnom. Prekršitelji se strogo kažnjavaju, a kazne se razlikuju od zemlje do zemlje.

Vozaču koji se zatekne da vozi pijan ili pod dejstvom droge oduzima se dozvola na određeno vreme, a u nekim zemljama može da završi i u zatvoru. U Ohaju veruju da to nije dovoljno, pa su smislili kako da neodgovornim vozačima još više zagorčaju život.

Vlasti u ovoj američkoj saveznoj državi doneli su propis po kome vozač koji se uhvati u vožnji pod uticajem nedozvoljenih supstanici dobija posebne žute tablice koje mora da postavi na svoj automobil. Na taj način, kada mu istekne zabrana upravljanja automobilom, svako može da vidi zbog čega je bio kažnjen.

Ova kontroverzna odluka motivisana je idejom da vozač treba da bude javno “obeležen”, čime bi se prema zamisli zakonodavca postigao bolji vaspitni efekat. Šta vi mislite o ovakvoj vrsti kažnjavanja? Da li ona ima smisla i u kojoj meri može da doprinese da vozač izmeni svoje ponašanje u saobraćaju?

 

 

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)