Datum:

20.02.2020. 21:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Problem sa kojima se suočavaju svi vozači automobila je odblasak sunca, koji, tvrde statuistički izveštaji, često zna da bude uzrok i saobraćajnih nesreća.

Štitnici za sunce, zatamnjeno prednje staklo automobila, tamne ,naočare za sunce, ponekad jednostavno ne mogu da pomognu i par trenutaka, vozač vozi “naspelo” zaslepljen snažnim izvorom svetlosti…

Tih par sekundi , prilikom vožnje, lako mogu da budu fatalni.

Zato su na nedavno održanom sajmu CES inženjeri “Boša” prikazali svoje viđenje rešenja, ” vizir za zaštitu od sunca” koji je nastavo korišćenjem otpadnog materijala iz kante za reciklažu! Krenimo redom. Dokazano je da, izazivajući privremenu zaslepljenost sunce izaziva dva puta više automobilskih nezgoda od bilo koje druge vremenske prilike.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima SAD (National Highway Traffic Safety Administration) svake godine beleži hiljade saobraćajnih nezgoda povezanih sa odblescima sunca, a jedna druga studija pokazuje da je rizik od automobilskog sudara 16 odsto veći pri jakoj sunčevoj svetlosti nego pri uobičajenim vremenskim uslovima. Tradicionalni vizir za zaštitu od sunca nije opremljen da na odgovarajući način reši ovo bezbednosno pitanje.

U najboljem slučaju on će delimično zaštititi vaše oči od sunca, ali će pri tome i delimično blokirati vidno polje.

“Boš” je sada ponudio rešenje pomoću revolucionarnog virtuelnog vizira, transparentnog LCD-a i intuitivne kamere koja kompletno zamenjuje tradicionalni vizir za zaštitu od sunca. U prvom usavršenom viziru u poslednjih sto godina ova tehnologija koristi pametne algoritme da intuitivno blokira odbleske sunca, ali ne i put pred vama.

– Većini vozača širom sveta komponenta vizira koju sada poznajemo nije dovoljna za zaštitu od opasnih odblesaka sunca – posebno u zoru i u sumrak kada sunce znatno može da oslabi vid vozača – rekao je dr Štefan Berns, predsednik za “Bosch Car Multimedia” -Neke od najjednostavnijih inovacija imaju najveći uticaj, a virtuelni vizir menja način na koji vozači vide put.”

“Virtuelni vizir”, koji je proglašen za najbolju inovaciju na dodeli nagrada za inovacije CES 2020, predstavljen je na sajmu CES u Las Vegasu. “Virtuelni vizir” je dobio i nagradu na takmičenju na kojem učestvuju proizvodi iz 28 kategorija.

“Virtuelni vizir” dobio je nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji sistema zabave i bezbednosti u vozilu jer je dobio najviše ocene žirija koji se sastojao od projektanata, inženjera i stručnjaka u oblasti tehnoloških medija.

“Virtuelni vizir” povezuje LCD panel sa vozačem ili kamerom koja nadgleda vozača kako bi pratio senku koju sunce baca na lice vozača. Sistem koristi veštačku inteligenciju kako bi locirao vozača na slici koja se dobija sa kamere okrenute ka

vozaču. Vizir takođe koristi veštačku inteligenciju da bi odredio orijentire na licu – uključujući poziciju očiju, nosa i usta – kako bi mogao da prepozna senke na licu.

Algoritam analizira vidno polje vozača, potamnjujući samo deo na displeju kroz koji svetlo dopire u oči vozača. Ostatak displeja ostaje providan, te tako više ne zaklanja veliki deo vidnog polja vozača.

– U ranoj fazi razvoja otkrili smo da korisnici podešavaju svoje tradicionalne vizire za zaštitu od sunca tako da im uvek bacaju senku na oči”, rekao je Džejson Zink, tehnički stručnjak kompanije Boš iz Severne Amerike i jedan od kokreatora virtuelnog vizira. – To je bilo ključno za pojednostavljivanje koncepta proizvoda i podsticanje dizajna tehnologije.”

Kreativna primena tehnologije tečnih kristala za blokiranje određenih izvora svetlosti smanjuje opasne odbleske sunca, neprijatnost za vozače i rizik od nezgoda, a takođe povećava i vidljivost, udobnost i bezbednost vozača.

Grupa od tri inženjera za pogonske sisteme koju je predvodio Zink razvila je ideju za virtuelni vizir i izradila prototipove u svoje slobodno vreme, kako bi obezbedila interna finansijska sredstva za koncept projekta.

– Poput mnogih ideja u ranoj fazi, i mi smo radili sa ograničenim kapitalom i resursima – rekao je Zink.

Originalni prototip koji smo koristili za prvo predstavljanje koncepta bio je napravljen od LCD monitora koji smo našli u kanti za reciklažu.

(Foto: Bosch)

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)