Kompanija “Kija motors” slavi proizvodnju milionitog primerka svog najpoznatijeg sportskog terenca “sorento” u svojoj američkoj fabrici. Baš na praznik rada, 1. maja, u “Kijinoj” fabrici u Vest Pointu, u američkoj saveznoj državi Džordžija, su proizveli jubilarnog “sorenta”, namenjenog severnoameričkom tržištu.

Fabrika u Vest Pointu zaslužna je za čak 15.000 radnih mesta u SAD. Proizvodnja u fabrici u koju je “Kija” investirala više od 1,1 milijarde dolara, upravo je sa “sorentom” započela proizvodnju krajem 2009. godine, kome se 2011. pridružila limuzina “optima”. Zajedno s lokalnim dobavljačima je KMMG, što je skraćenica za fabriku “Kia Motors Manufacturing Georgia”, zaslužna za otvaranje više od 15.000 radnih mesta u Vest Pointu i regionu. Do danas su u KMMG proizveli gotovo 2,4 miliona vozila.

Harison Šin, izvršni direktor KMMG, rekao je, povodom jubileja:

– “Sorento” je za sve nas u fabrici nešto posebno, jer je to bilo prvo vozilo koje smo tu počeli da proizvodimo. Naš tim u Vest Pointu želi proizvodnju najboljih vozila na svetu i tome težimo svakog dana. Želim da čestitam našem timu na još jednom značajnom ostvarenju.

“Kijinu” perjanicu za Evropu i ostala tržišta proizvode u Ksvasungu u Južnoj Koreji. Prodaja “sorenta” u Evropi je, inače, prošle godine dostigla 15.769 vozila, što je najviše do sada od 2002, kada se rodio ovaj legendarni sportski terenac.

U Evropi “sorento” ima sedmogodišnju garanciju (do 150.000 km prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara), kao i sva ostala vozila “Kije”.