Datum:

09.05.2018. 10:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Softverska greška je najverovatnije odgovorna za tragičnu nesreću sredinom marta u Arizoni, kada je Uberovo eksperimentalno autonomno vozilo pregazilo ženu na putu.

Uber je odbio da komentariše ove navode medija kako se ne bi mešao u istragu Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (NTSB) koja još uvek traje.

Izveštaj koji prenosi Rojters (Reuters) navodi da su senzori detektovali pešaka koji prelazi ulicu, ali softver je odlučio da ne reaguje.

Ističe se da je žrtva, 49-godišnja žena, bila registrovana kao “pogrešno pozitivan” objekat, odnosno objekat koji ne predstavlja pretnju po vozilo, a u tu grupu spadaju plastične kese na sredini puta.

Ova greška u sistemu softvera je pronađena i u sistemima drugih autonomnih vozila, takođe.

Uber je odmah nakon nesreće suspendovao svoj test program autonomnih vozila u Arizoni, San Francisku i Torontu, uključujući i kompanije s kojima sarađuje poput Toyote.

Nesreću istražuje bivši direktor NTSB Kristofer Hart, koji je bio na čelu istrage fatalne nesreće iz 2016. u kojoj je Teslin automobil učestvovao dok je bio uključenj autopilot sistem ovog proizvođača električnih vozila.

“Biće fatalnih nesreća, to je sigurno, ali to neće udaljiti društvo od razvoja sistema autonomne vožnje, jer je voz već napustio stanicu”, čuvena je Hartova izjava.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)