Datum:

07.09.2011. 16:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 11272 pregleda

Smart Forvision koncept premijerno ćemo videti na Salonu automobila u Frankfurtu. Ovo vozilo sa plastičnim točkovima, spoljašnjom farbom koja može smanjiti toplotu unutar kabine za 4 stepena Celzijusa i sa krovom od providnog stakla kog pokreću električne ćelije svakako jeste pravo vozilo (iz) budućnosti.

Idejni tvorci ovog neobičnog futurističkog koncepta su Dajmler i gigant hemijskog inžinjerstva BASF. Smart Forvision verovatno neće ugledati svetla proizvodnih pogona, ali Dajmler je u zvaničnom saopštenju istakao da neke od njegovih karakteristika imaju solidnu šansu da postanu deo serijski proizvođenih automobila. Na primer, novi Smart ForTwo model debitovaće u narednih nekoliko godina i sasvim je moguće da će imati neke od karakteristika Forvision koncepta.

Glavne karakteristike ovog koncepta jesu energetska efikasnost, izrada od lakih materijala i upravljanje temperaturom.

Električne ćelije ne krovu mogu da proizvode dovoljno energije čak i za multimedijalni sistem i tri ventilatora za klimu, rekao je Dajmler u izjavi. Organske diode za emitovanje svetlosti smeštene su ispod solarnih ćeija i osvetljavaju unutrašnjost kada su vrata otvorena.

Dajmler kaže da su plastični točkovi pogodni za masovnu proizvodnju. Na njima se može uštedeti skoro 13 kilograma na težini vozila u odnosu na klasične aluminijumske. Vrata Smart Forvision koncepta napravljena su od epoksidne smole ojačane karbonskim vlaknima, što dodatno doprinosi smanjenju težine automobila.

Drugi detalji uključuju bočna vrata i zadnja svetla inspirisana avionskim turbinama. Unutar svetala, mali propeleri usmeravaju vazduh od unutra ka spolja. Specijalna bela spoljašnja farba ima staklene pločice koje odbijaju sunčevu svetlost i na taj način kabinu održavaju hladnom.

U kabini su nova, lagana sedišta i beli upravljač dizajniran da izgleda kao upravljač aviona.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)