Datum:

14.06.2013. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2904 pregleda

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, izjavio je da je za pet meseci 2013. godine za oko tri odsto smanjen broj saobraćajnih nezgoda, a za oko sedam procenata broj poginulih u udesima.

Jovanović je, gostujući na TV Pink, kazao da je, sa druge strane, povećan broj povređenih osoba u saobraćajnim udesima. Iako je saobraćajnih nesreća nešto manje, njihov broj je još uvek veliki, rekao je Jovanović i upozorio da u letnjem periodu, u julu i avgustu ima najviše saobraćajnih nezgoda. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja saopštio je da je zbog toga pokrenuta široka kampanja sa ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Govoreći o uzrocima saobraćajnih nezgoda, Jovanović je istakao da je u Srbiji u odnosu na razvijene zemlje, manje razvijena putna mreža, slabija signalizacija i tehnička ispravnost vozila. On je dodao da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda ipak subjektivni faktor, odnosno, izraženo u procentima, čak više od 80 odsto.

Jovanović smatra da je zato potrebno pre svega uticati na ljudski faktor i na savest vozača. Moraju se pojačati represivne mere i kazne u smislu sankcionisanja onih koji čine prekršaje, a naročito onih koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i koji prekoračuju brzinu kretanja, ocenio je Jovanović.

“U Srbiji je mnogo veći broj lica koja upravljaju pod dejstvom alkohola u odnosu na druge razvijene države”, kaže Jovanović.On je upozorio i da se sigurnosni pojas u vozilu vrlo malo koristi na zadnjim, ali i na prednjim sedištima.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)