Datum:

04.03.2016. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2063 pregleda

Jedan “leksus rx450h” iz flote “Guglovih” “samovozećih” automobila, učestvovao je u udesu u kojem je udario autobus gradskog saobraćaja, potvrđeno je u kompaniji.

Udes se dogodio još 14. februara, ali tek 1. marta je izdato saopštenje posle svih sakupljenih izjava učevidaca i učesnika. Incident se dogodio na putu u Mauntin vju u Santa Klari u Kaliforniji, u blizini sedišta kompanije, koja sa čitavom flotom vozila obavlja istraživanja vezana za korišćenje autonomnih vozila – ovo je, navodno, prvi udes u kojem je “samovozeći” automobil udario u drugo vozilo.

“Do sada se desilo 17 manjih incidenata, a istraživanja se sprovode već šest godina i do sada su automobili u floti prevezli ukupno oko 3,5 miliona kilometara”, kaže se u saopštenju Gugla.

Sudar se dogodio tako što je Guglov “leksus” promenio putanju kako bi zaobišao vreće sa peskom koje su se nalazile u zaustavnoj traci. U tom trenutku, kretao se brzinom od samo 2 milje na čas, dok se autobus prilazio u traci pored kretao brzinom od 15 milja na čas  (oko 25 km/h). Pretpostavlja se da je softer u Guglovom automobilu, zbog malih brzina i neznatne promene pravca “pomislio” da će autobus da se zaustavi i propusti “leksusa”. To se nije dogodilo pa je kontakt bio neizbežan – srećom, osim minimalne štete na Guglovom automobilu, nije bilo nikakvih drugih posledica. Zato nije bilo razloga da policija vrši uviđaj, pa je sada jedino preostalo stručnjacima Gugla da na osnovu svojih istraživanja utvrde razloge udesa i isprave greške u softveru, kako se slični “kontakti” ne bi dešavali u budućnosti.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)