Datum:

08.02.2016. 22:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 2474 pregleda

Izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja Slovenija će još ove godine predvideti ugradnju elektronskih naprava koje blokiraju pokretanje motora ako vozač u organizmu ima nedozvoljenu količinu alkohola, najavio je u petak slovenački ministar saobraćaja Peter Gašperšič.

Ministar je izmenu najavio na seminaru o mogućnostima smanjenja nesreća u saobraćaju povezanih s konzumacijom alkohola, koji je u organizaciji Evropskog veća za bezbednost saobraćaja (ETSC) održan u Ljubljani.

Seminaru je prisustvovala i poverenica Evropske komisija za transport Violeta Bulc koja je na parkingu pred zgradom parlamenta, gde je savetovanje održano, izvela demonstraciju delovanja takve naprave, tzv. “alkoholne brave”.

Bulc je sela za upravljač kamiona marke Volvo s ugrađenom napravom, ali je uspela da ga upali tek nakon što je u alkotester naduvala dovoljnu količinu vazduha i tako “pametnom” vozilu dokazala da nije u alkoholizovanom stanju.

Na tržištu će uskoro biti više takvih sistema, što je u skladu s politikom bezbednosti u saobraćaju koju sprovodi Evropska komisija, rekla je Bulc.

Za sada zakon dozvoljava ugradnju “alkoholnih brava” u sedam evropskih država, a to već sprovode Švedska, Velika Britanija, Holandija i Finska. Što je zanimljivo, upravo te zemlje su prema nekim istraživanjima u saobraćajnom smislu najsigurnije evropske države.

“Alkohol je veliki uzrok nesreća i smrtnih slučajeva, a sadašnje mere suzbijanja nesreća nisu dovoljne”, rekla je Bulc.

Za sada, obavezna upotreba takvog načina kontrole stanja vozača predviđena je samo u okviru rehabilitacijskih programa za alkoholizovane vozače “povratnike” i za posebno osetljive kategorije kao što su vozači teretnih vozila ili školskih autobusa.

Ali, postoje mišljenja da će se trend alkotestiranja problematičnih vozača postepeno širiti i na druge kategorije.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)