Datum:

06.12.2013. 16:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2521 pregleda

Slovačka je, sa 171 proizvedenim automobilom na hiljadu stanovnika, zadržala lidersku poziciju u svetu po broju proizvedenih vozila po stanovniku.

Prema studiji Ekonomskog univerziteta u Bratislavi, koja je urađena na zahtev Saveza automobilske industrije Slovačke, prošle godine je u toj zemlji proizvedeno 926 hiljada automobila, 45 odsto više nego 2011. godine, prenosi Tanjug.

Sa proizvodnih traka slovačkih fabrika automobila ove godine bi, prema prognozama, trebalo da siđe 930 hiljada vozila.

Predstavnici Saveza automobilske industrije smatraju da bi sektor auto industrija u budućnosti trebalo da se usmeri posebno na razvoj kooperanata, kako bi se što više smanjio uvoz potrebnih komponenti.

Oni su kazali i da je njihov glavni cilj optimizacija uslova za obezbeđenje konkurentnosti autoindustrije.

Studija pod nazivom Nacionalni ekonomski značaj automobilske industrije u Slovačkoj pokazala je da je u toj oblasti posao našlo više od 200 hiljada ljudi, pri čemu samo u fabrikama automobila radi oko 60 hiljada radnika.

Automobilska industrija, na koju se odnosi 26 odsto ukupnog izvoza i 20 odsto uvoza, značajno je doprinela pozitivnom saldu trgovinskog bilansa zemlje, koji je na taj način poboljšan 4,5 milijardi EUR.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)