Datum:

02.11.2010. 8:13

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

,

Statistika:

1 komentara 6183 pregleda

Od sledeće godine mogli bi da uslede i veći nameti za registrovanje automobila. Vlada i ne razmišlja da ukine “krizni” porez za kubikažu vozila

Registrovanje automobila biće skuplje od sledeće godine, a iznos bi mogao da bude za oko 90 evra veći. Osiguravajuća društva najavljuju povećanje cene obaveznog osiguranja za motorna vozila, a nove registarske oznake doneće dodatni trošak od oko 40 evra.

Iz “Unika osiguranja” najavljeno je prošle nedelje da bi cena u 2011. trebalo da se poveća. Ovaj namet u Srbiji, u proseku, sada košta oko 90 evra, dok se za to u Makedoniji izdvaja 120, a u Crnoj Gori 140 evra. Ako osiguravajuće kuće kod nas budu nastojale da prate zemlje okruženja, premija obaveznog osiguranja mogla bi da poskupi od 30 do 50 evra.

Prema rečima Milana Cerovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravajućih kuća, poskupljenje ovih usluga moguće je već do kraja godine ili početkom sledeće.

– Komisija radi na izradi tarifa, ali kolike će biti nove cene zavisi i od toga kako osiguravajuće kuće budu poslovale u ovoj godini – kaže on. – Koliko će cena biti povećana, zasad još nije poznato.

A stručnjaci za saobraćaj, ipak, smatraju da nema razloga za povećanje cene obaveznog osiguranja.

– Broj nesreća, smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju ove godine je drastično smanjen zbog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja – kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Ako je nesreća manje, samim tim i osiguravajućim kućama ostaje više novca. Cena osiguranja određuje se na osnovu rizika, pa nema realnog opravdanja za poskupljenje.

Izdavanje novih registarskih tablica, novih saobraćajnih dozvola i registarskih nalepnica za vetrobran počeće od 1. januara sledeće godine. Sve to će vozačima “izbiti” iz džepa oko 40 evra. Nalepnice će biti menjane na svakih godinu dana, prilikom obnove registracije, dok će tablice i saobraćajna dozvola, srećom, biti izdavane na sedam godina.

Vozačima u Srbiji na teretu je od ove godine i skuplja “zelena karta”. Neophodan dokument za put u inostranstvo poskupeo je za 100 odsto – sa 1.000 na 2.000 dinara.

Porez

Uprkos tome što je premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio još polovinom godine da je zemlja i formalno i statistički izašla iz krize, još nema izgleda da će dodatni porez na upotrebu vozila biti ukinut. Ovom merom Vlade iz 2009. godine, porez na automobile “jače” od 2.000 “kubika” povećan je i do 2,3 puta.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. Ljubomir

    Bezobrazluku ove drzave nikad kraja.Evo primera kako se dere narod.Kupio sam 2009 novu Ford Fiestu ali stari model koji je bas 2009 prestao sa proizvodnjom.Sada mi je kasko osiguranje skuplje nego kad sam kupio vozilo i ako je auto stariji jer osnovcu za osiguranje drzava racuna po katalogu novih vozila bez obzira sto je auto stariji,manje vredi i sto se ne proizvodi!!!Pri tome ne prihvata sto je auto kupljen sa popustom!!!Npr.ljudi koji su kupili Kiu Pro Ceed za 13.900e drzava ceni na 18.000?!?Znaci uvoznik plati carinu,vi platite carinu,porez i jos vam ne racunaju popust!I jos na sve to osiguravajuca kuca mi pogresi godisnje osiguranje za 10 procenata vise.A da ne pricam prevaru sa lizing kucom gde ne mogu da zamenim vozilo i ako je to normalno jer ja samo rentiram i nisam vlasnik vozila,poduza tema a ovde nema mesta.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)