Datum:

23.06.2011. 19:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6420 pregleda

Naftna kompanija Srbije (NIS) saopštila je danas da je na svojim pumpama povećala cenu benzina MB92 i MB95 za 4,5 dinara, a dizela za dva dinara, koliko su povećane i akcize na te naftne derivate.

„Shvatajući važnost dizela za industriju i poljoprivredu, NIS je našao mogućnost da veleprodajnu cenu tog naftnog derivata poveća za jedan dinar”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će glavna vrsta benzina, BMB95, u veleprodaji i maloprodaji poskupeti za jedan dinar, iako je akciza povećana za 4,5 dinara, jer će NIS iz svoje marže nadoknaditi razliku.

Gorivo je poskupelo zbog stupanja na snagu zbog izmena Zakona o akzizama kojima su izjednačene akcize na uvozne naftne derivate i one koje proizvodi NIS.

Za sve vrste motornih benzina sada je jedinstvena akciza 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara.

Srbija je 1. januara uvela nove akcize na gorivo tako da je bila viša akciza na naftne derivate evro kvaliteta, koji se ne proizvode u NIS-u.

Evropska komisija zatražila je u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da je novim akcizama na naftne derivate prekršen Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Izvor: Beta

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)