Datum:

10.06.2012. 11:22

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6979 pregleda

Fabrika “Škoda auto” u Kvasinama na severozapadu Češke ukinuće 18-smensku radnu nedelju i otpustiće oko 600 radnika, objavili su lokalni mediji.

Firma će u subotu ukinuti rad tim danom, koji je uvela u septembru prošle godine kako bi zadovoljila povećanu tražnju modela “jeti” (Yeti) i “superb”.

Za januar 2013. “Škoda” priprema preseljenje montaže modela “rumster” (Roomster) iz mesta Vrćlabi nazad u Kvasine. Fabrika u Kvasinama zapošljava oko 5.000 ljudi.

Prilikom uvođenja dodatne tri smene subotom, fabrika je primila više od 900 radnika preko agencija, a sada će deo njih otpustiti. Povratak na 15 smena nedeljno, od ponedeljka do petka, uslovila je smanjena tražnja automobila. Vraćanje na prvobitni sistem rada su tražili i sindikati, koji kažu da smanjenje broja zaposlenih neće obuhvatiti stalne radnike.

Prema portparolu “Škode” Jozefu Balažu, razlozi za ukidanje 18- smenskog rada su, osim situacije na tržištu, planirani razvoj pojedinih fabrika, obuka zaposlenih i novi proizvodi.

“Prelazak na 15-smenski rad omogućiće fabrici u Kvasinama da se pažljivo pripremi za preseljenje montaže modela “rumster” iz fabrike u Vrhlabi, planirano za januar”, objasnio je Balaž.

“Rumster” je počeo da se proizvodi u Kvasinama 2006. godine, a od početka 2011. se sklapa u Vrhlabi. Fabrika u tom mestu će se specijalizovati samo za proizvodnju menjača.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)