Datum:

02.08.2017. 10:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Dopunjen pravilnik o registraciji motornih vozila koji predviđa ukidanje slova koja ne pripadaju latiničnom pismu srpskog jezika, ali i slova Č, Ć, Š, Ž i Đ izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka. Međutim iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa pomenutim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž i Đ, ali i Y i W, nemaju razloga za brigu, kako iz MUP-a napominju registarske oznake sa pomenutim slovima važiće do isteka roka za zamenu tablica.

„Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, ističu u MUP-u.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja dopunjen pravilnik. Kaže da je takvu odluku tebalo doneti i ranije, jer se izbacivanjem slova W i Y izbegava kršenje Ustava.

„Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila”, objašnjava on.

Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.

„U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz nekih sitnih problema koje su rešavali sa manjim ili većim naporom, a vezanim za te kvačice na slovima, izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju”, ističe Okanović.

Sporna slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.

Dopunjen pravilnik predviđa i izmenu član 29. koji ide na ruku građanima, a tiče se dužine trajanja registarskih tablica, koji je produžen za dve godine, odnosno umesto dosadašnjih sedam, važiće devet.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)