Datum:

11.08.2012. 23:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3357 pregleda

Danci Jesper Jensen i Troel Volersten došli su 2004. godine na ideju da naprave kompaniju koja će se baviti izradom superautomobila. Rečeno – učinjeno. Osnovan je „Zenvo“, a prvi prototip ugledao je svetlost dana 2008. Proizvodnja je počela samo godinu kasnije. Ime automobila, koji su dizajnirali Kristijan Henriksen i Jasper Herman, „zenvo ST-1“ neće baš odmah ući u uši, ali će ga sigurno zapamtiti svako ko ga vidi.

Zanimljivo je da će ukupno biti proizvedeno i prodato samo 15 modela ST-1, i to po početnoj ceni od 1,8 miliona dolara.„Zenvo“ je moćna zverka na točkovima. Pod haubom se krije aždaja od sedam litara zapremine sa osam cilindara u V rasporedu. Pokreće ga 1.250 „konja“, a obrtni momenat je „svemirski“ – 1.430 Nm!

Kažu da do stotke stiže za samo tri sekunde, da mu do 200 na sat treba 8,6 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 375 km na čas! Pri tome treba reći da su dimenzije ovog automobila, u odnosu na konkurenciju, veoma male. Tako je „zenvo ST-1“ dug samo 4,7 metara, širok dva i visok 1,2 metra. Pri tome, zahvaljujući karbonskom telu, i težina je minimalnih 1.370 kilograma.

U skladu sa dobom u kome živimo, u ovom automobilu sve vrvi od najsavremenije tehnike. Tu su, naravno, satelitska navigacija, mnoštvo raznoraznih džidža bidža, dovoljnih da imate utisak da se nalazite u svemirskom brodu. Zanimljivo je i da su Danci kao bazu svog sedišta za prodaju kola odabrali Kaliforniju. Tamo su otišla prva dva primerka, ali kažu da je jedan istog dana promenio vlasnika. Navodno, isporučen je nekom prebogatom Kinezu, koji je srećnom vlasniku (jednog od prva dva modela) ponudio svotu koja se ne odbija. Tako je „zenvo ST-1“ namah utovaren na brod i ispraćen put Kine.

1.250„konja“ pokreće ovaj superautomobil

1.430 Nmje maksimalni obrtni momenat ST1

3 sekunde potrebno je da „zenvo“ stigne do 100 km/č

Visoke takse

Kada bi neko u Danskoj rešio da kupi automobil od preduzimljivog dvojca, vlasnika „Zenva“, morao bi mnogo da se istroši. Sa početnih 10 miliona kruna trebalo bi da doda još toliko pre nego što ST-1 izveze na drum. Naime, toliko bi ga koštale sve moguće (pa i eko takse) za ovog „vikinga“.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)